Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficiali germani ținuți SUB TEROARE de o grupare neonazistă - „Chiar şi tu, porc de stânga, ai ajuns pe lista noastră a morţii”

hstoday.us
Gruparea Atomwaffe Division

Mai mulți oficiali germani au fost amenințati cu moarte prin mesaje email de o gravitate extremă de membri unei grupări de facțiune teroristă, de influență neonazistă denumită Atomwaffen Division care a debutat cu acțiuni în SUA.

Atomwaffen Division este considerat unul dintre cele mai periculoase grupuri din SUA şi membrii săi sunt suspectaţi că ar fi comis mai multe crime. Ei apar în filmări de propagandă purtând măşti sub formă de cranii şi uniforme de camuflaj ale forţelor armate germane, Bundeswehr, modificate cu însemnele grupării neonaziste, potrivit ADEVĂRUL.

Din SUA în Germania

Atunci când activista Donna Clark s-a mutat în Germania, anul trecut, ea spera că va avea un nou început, departe de ameninţări, violenţă şi ură. În Statele Unite, activista devenise o ţintă a neo-naziştilor şi extremiştilor de dreapta, inclusiv a unui membru al grupului „Atomwaffen Disivion” (AWD), care o atacau la proteste.

Însă răgazul său în Germania nu a durat mult. În după-amiaza unei zile de joi, în noiembrie 2018, un oficial al forţelor de ordine i-a trimis lui Clark un mesaj în limba engleză: „Vă rog sunaţi poliţia cât de curând posibil în legătură cu un incident legat de securitate”.

FBI informase Biroul Federal al Poliţiei Germane (BKA) de faptul că Clark era în pericol şi în Germania. Clar spune că un oficial al forţelor de ordine germane i-a spus că un neo-nazist a călătorit cu AWD în Germania, posibil cu intenţia de a-i face rău activistei.

Oficialul a sfătuit-o pe Clark să se asigure că accesul la adresa sa din registrul guvernamental oficial este blocat şi să evite să poarte căşti pe drumul său spre casă. „Mă afectează în fiecare zi”, a spus americanca. „Încă mă uit peste umăr atunci când merg spre casă”.

Publicaţia „Der Spiegel” scrie că nu a folosit numele real al activistei în acest articol, tocmai din considerente legate de securitatea sa. Oficialii germani au confirmat spusele femeii.

Deşi de un an se tot adună dovezi legate de faptul că o ramură germană a grupuluiextremist există, AWD era cunoscută doar de experţii din această ţară.

Însă acum, ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a anunţat că serviciile de informaţii monitorizează „intens” activităţile grupului.

Amenințări cu moartea în Germania

Motivul cel mai recent al atenţiei ministrului este faptul că Cem Ozdemir şi Claudia Roth, ambele membre ale Parlamentului german, din Partidul Verde, au primit emailuri de ameninaţare cu moartea, pe 27 octombrie. „Chiar şi tu, porc de stânga, ai ajuns pe lista noastră a morţii”, scrie în emailul trimis lui Ozdemir.

Mesajul a fost trimis de „atom11”. Emailul trimis lui Roth spunea. „În prezent eşti al doilea nume de pe listă”. Ambele ameninţări erau semnate: „Cu sinceritate, Atomwaffen Division Deutschland”.

„Pe radar”

Emailurile fac parte dintr-un val de ură al extremei-drepte care a cuprins ţara de câteva luni. „Este o furtună acum”, le-a spus recentThomas Haldenwang, preşedinte al agenţiei interne de informaţii a Germaniei, Oficiul pentru Protejarea Constituţiei, parlamentarilor germani, în spatele uşilor închise.

„Există liste cu ţinte. Există ameninţări cu moartea. Există şi alte ameninţări. Ce altceva aş putea să vă mai prezint?” Oficialul a mai adăugat că nu exclude posibilitatea unor viitoare atacuri. Serviciile secrete au numeroşi potenţiali terorişti „pe radarul lor”, a mai precizat Haldenwang.

La doar câteva zile după discursul lui Haldenwang, Michael Roth, un ministru social-democrat din Ministerul de Externe, a primit un email în care autorul a ameninţat că va „tăia o cruce pe faţa ta cu un cuţit bine ascuţit. Ca o svastică, înţelegi”. Motivul suspectat: Roth a descris partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) drept „un braţ politic al terorismului de dreapta”.

Ameninţări similare au fost primite şi în primăriile din mai multe localităţi germane. Potrivit unui sondaj, unul din cinci primari germani au raportat că ei sau angajaţii lor au primit emailuri cu ameninţări. În multe cazuri însă problema nu se opreşte aici. Unul din 50 de primari susţine că a fost atacat şi fizic.

Unii abia au reuşit să supravieţuiască. Henriette Reker era în comă atunci când a fost aleasă primar al Kolnului, în toamna anului 2015, după ce a fost înjunghită de un extremist de dreapta. Reker a primit mesaje pline de ură de mai multe ori de atunci şi într-un mesaj pe care ea şi alţii l-au primit în această vară, emisarul anonim a ameninţat că-i va executa prin împuşcare. Emailul se încheia cu „Heil Hitler”.

Ulterior, în luna iunie, preşedintele districtului municipal Kassel, politicianul pro-imigraţie Walter Lubcke, a fost împuşcat mortal în timp ce stătea pe terasa casei sale. Suspectul este Stephan Ernst, în vârstă de 46 de ani. Aceasta pare să fie prima crimă comisă asupra unui politician german de extremă- dreapta, din 1945. De asemenea, a fost o dovadă tragică că de la cuvinte până la violenţă este doar un pas.

Solicitări groteşti

În ultimele luni, sute de ameninţări venite de la adepţii extremei-drepte au ajuns la politicieni, tribunale, avocaţi, activişti şi jurnalişti. Cei care le-au trimis se autonumesc „Wehrmacht” (cum era cunoscută Armata germană din vremea naziştilor) sau „Ofensiva naţional-socialistă”. Multe dintre mesaje sunt pline de greşeli gramaticale şi unele includ solicitări groteşti, precum faptul că cei vizaţi ar trebui să-şi ceară public iertare pentru acţiunile sau vorbele lor sau că poliţia trebuie să fie pusă „sub control”. Unii dintre cei care trimit mesajele cer şi bani, sub formă de Bitcoin.

Nu este uşor de determinat cine se află în spatele mesajelor anonime. În aprilie, un suspect a fost arestat în apropiere de Hamburg, un bărbat care s-a prezentat online ca extremist de dreapta şi care a petrecut mult timp internat într-un centru de psihiatrie. Însă arestarea nu a redus numărul ameninţărilor.

Politicienii şi autorităţile nu ştiu exact ce să facă cu acest nou val german de ură. Potrivit unei analize recente a poliţiei, hărţuirea şi ameninţările ar putea deveni „din ce în ce mai acceptate sau chiar obişnuite” ca urmare a „accelerării prin intermediul canalelor de socializare şi internetului”.

La începutul acestei luni, ministrul de Interne Seehofer i s-a alăturat ministrului Justiţiei Christine Lambrecht şi ministrului Familiei Franziska Giffey, în prezentarea unui program de nouă puncte de luptă împotriva extremismului de dreapta. Pe lista de măsuri este şi necesitatea ca reţelele de socializare să raporteze ameninţările cu moartea şi discursul urii la un nou departament din cadrul BKA.

Programul cere şi legi mai stricte, o protecţie mai eficientă pentru politicienii locali, mai mulţi ofiţeri de poliţie şi agenţi de informaţii şi fonduri mai multe pentru prevenirea extremismului de dreapta.

Asemănare cu gruparea teroristă Stat Islamic

Claudia Roth de la Partidul Verzilor spune că, în calitate de membră a Parlamentului german, ea are căi prin care se poate apăra. Însă este îngrijorată în special în legătură cu politicienii locali sau oamenii care provin din familii de imigranţi care nu au acces la o protecţie similară, spune ea.

Spre exemplu, locuitorii de pe Keuptstrasse, din Koln. În iunie 2004, o bombă cu cuie a explodat pe stradă, rănind 22 de persoane, pe unele dintre ele grav. Fusese plasată acolo de către Rezistenţa Naţional Socialistă (NSU), o celulă teroristă neonazistă care a ucis 10 oameni în Germania, între anii 2000 şi 2006, majoritatea dintre ei cu origini turceşti. Înainte de evenimentele de marcare a 15 ani de la atac, scrisori de ameninţare semnate de „Atomwaffendivision” au fost lăsate la unii locuitori din zonă.

Tabere de ură în Deşertul Nevada

Reţeaua neonazistă este organizată în celule independente cu doar căţiva membri fiecare, în concordanţă cu principiul de „rezistenţă fără lideri” care a fost promovată zeci de ani de către ideologii extremei-drepte precum americanul James Mason. Adepţii Atomwaffen fac schimb de manuale de gherilă şi instrucţiuni de construire a bombelor.

Neonaziştii învaţă cum să folosească o armă de foc la „tabere ale urii” care sunt organizate în locuri precum deşertul din Nevada. Unele sunt conduse de foşti soldaţi şi potrivit informaţiilor obţinute de publicaţia germană „Der Spiegel”, un cetăţean german a călătorit recent în SUA pentru a participa la una dintre aceste tabere.

Acest lucru confirmă avertismentul recent al Europol, dintr-un document confidenţiale: extremiştii de dreapta înclinaţi spre violenţă au reţele din ce în ce mai vaste la nivel global şi se sprijină reciproc. „Având în vedere natura internaţională a scenei extremiste a dreptei”, experţii propun ca grupurile şi indivizii suspecţi să fie trecuţi pe o listă teroristă a UE, aşa cum este cazul islamiştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.