Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficiali INTERNAȚIONALI, reacții la rezultatul alegerilor din SUA: ''Un şoc uriaş''

www.rawstory.com
Donald Trump

UPDATE:  MOMENT ISTORIC: Vladimir Putin l-a FELICITAT pe Donald Trump

UPDATE:  MESAJUL președintelui Klaus Iohannis pentru noul președinte ales al SUA

UPDATE: Resetarea relaţiilor dintre Rusia şi SUA este posibilă, iar acest lucru va face, fără îndoială, lumea mai sigură, a declarat miercuri prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Franţ Klinţevici, după victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, informează agenţia de presă TASS.

Totodată, Klinţevici atenţionează că Donald Trump ar putea avea "iniţiative serioase" în planul politicii externe, inclusiv în Siria. "Nu exclud ca deja în discursul său pentru prezentarea programului în timpul învestirii el să aibă iniţiative serioase în planul politicii externe, inclusiv în privinţa Siriei, iniţiative dintre cele mai surprinzătoare şi discutabile", a spus oficialul rus. 

Potrivit lui Klinţevici, reacţia Rusiei la posibilele iniţiative ale noului preşedinte al SUA "trebuie să fie extrem de precisă", pentru că "etapa de început va determina foarte multe în evoluţia ulterioară a relaţiilor ruso-americane". 

Trump şi-a asigurat cele 270 de voturi în Colegiul Electoral necesare pentru a câştiga preşedinţia, învingând-o pe democrata Hillary Clinton, care era considerată favorită înaintea votului de marţi, potrivit agenţiilor de presă. 

În timpul campaniei sale, candidatul republican la alegerile din SUA, Donald Trump, a declarat că planul contracandidatei sale democrate Hillary Clinton în privinţa Siriei "ar duce la Al Treilea Război Mondial", din cauza potenţialului de conflict cu forţele armate ale Rusiei, putere nucleară.

UPDATE:  Alegerea lui Donald Trump ca cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite va face munca "mai grea" pentru Uniunea Europeană, a declarat miercuri preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, informează Reuters.

"Va fi greu, mai greu decât cu administraţiile anterioare, dar el este preşedintele ales în mod liber", a afirmat Schulz la radioul Europe 1. 

"Trebuie să respectăm viitorul preşedinte al Statelor Unite... Sper că vom găsi o deschidere de a coopera", a mai spus el. 

Republicanul Donald Trump a uimit lumea învingând-o pe favorita Hillary Clinton în cursa pentru 
Casa Albă, încheind opt ani de guvernare democratică.

Victor Ponta, reacție după ce Trump a câștigat alegerile din SUA

UPDATE: Uniunea Europeană "va continua să lucreze împreună' cu Statele Unite ale Americii, după victoria populistului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, a afirmat miercuri Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, citată de AFP.

"Legăturile dintre UE şi SUA sunt mai profunde decât orice schimbare politică", a scris într-un mesaj pe Twitter şefa diplomaţiei europene, primul responsabil european care a reacţionat la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA. 

"Vom continua să lucrăm împreună, redescoperind puterea Europei", a subliniat Federica Mogherini în mesajul său.

UPDATE: Oficial rus: Posibila victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA "oferă speranţe pentru îmbunătăţirea relaţiilor ruso-americane"

Posibila victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA "oferă speranţe pentru îmbunătăţirea relaţiilor ruso-americane", a scris pe pagina sa de Facebook şeful Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei, Konstantin Kosaciov, după ce rezultatele parţiale arată că republicanul conduce în cursa prezidenţială, informează TASS, potrivit agerpres.ro.

ALEGERI SUA 2016: Rezultate exit-poll / UPDATE: Trump la 3 electori de VICTORIE


Senatorul rus a subliniat că până în ultima clipă nu a crezut în victoria lui Trump, deoarece "americanii ne-au obişnuit cu faptul că Sistemul este întotdeauna mai puternic". În opinia lui Kosaciov, victoria candidatului republican "oferă o mulţime de posibilităţi". 

Totodată, politicianul rus a amintit că astfel de posibilităţi s-au întrezărit şi în urmă cu opt ani, când a câştigat Obama. "Tocmai pentru noi speranţe lui Obama i s-a acordat prematur, pentru a menţine atitudinile corespunzătoare, Premiul Nobel pentru Pace, şi cu toţii ştim cum s-a încheiat aceasta", a notat Kosaciov pe Facebook. 

"Există din nou speranţă. Inclusiv pentru relaţiile ruso-americane, chiar dacă Trump va fi în mod evident subminat pe Congresul conservator. În orice caz, e mai bine aşa, decât deznădejdea Americii lui Clinton", a conchis senatorul rus.

UPDATE Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că avansul lui Donald Trump către o victorie neaşteptată în alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii reprezintă ''un şoc uriaş'', relatează agenţia Reuters.

''Cred că Trump ştie că nu a fost un vot pentru el, ci mai degrabă împotriva Washingtonului, împotriva establishment-ului'', a declarat Ursula Von der Leyen la televiziunea germană ARD.

La rândul său, un important membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU, conservatoare), partidul cancelarului Angela Merkel, a declarat la postul de radio Deutschlandfunk că guvernul german nu ştie cu certitudine ce va face republicanul Donald Trump dacă va câştiga alegerile prezidenţiale.

''Ne dăm seama acum că nu avem nicio idee ce va face acest preşedinte american dacă vocea mâniei intră în funcţie şi dacă vocea mâniei devine cel mai puternic om din lume'', a declarat Norbert Roettgen, membru al CDU şi şef al Comisiei parlamentare pentru afaceri externe, anunță Agerpres.

''Din punct de vedere geopolitic, suntem într-o situaţie foarte incertă'', a mai spus Roettgen.

Citește și: Democrații și-au recunoscut ÎNFRÂNGEREA/ VIDEO

Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault a declarat miercuri că apar 'numeroase întrebări' în cazul unei victorii a republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA, exprimându-şi îngrijorarea în special în privinţa Acordului de la Paris privind clima sau a acordului în dosarul nuclear iranian, relatează France Presse.

"Va trebui să încercăm să înţelegem ce va face noul preşedinte. Ce a spus până acum stârneşte îngrijorare", a afirmat Ayrault la France 2.

El a dat asigurări că Franţa, 'aliat al SUA', va continua să lucreze cu partenerul său american.

Ayrault a mai declarat că relaţiile dintre Europa şi SUA nu trebuie slăbite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.