Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficialii de la Kremlin sunt forțați să renunțe de iPhone: sunt invocate motive 'de securitate' / reacția lui Dmitri Peskov

Apple
iPhone 14

Angajaților administrației prezidențiale a Federației Ruse li se recomandă să renunțe la iPhone până în aprilie, scrie publicația rusă Kommersant, care citează surse apropiate de administrația Vladimir Putin.

Această cerință ar fi fost adusă angajaților la începutul lunii martie. Potrivit sursei citate, interdicția privind utilizarea Apple se va extinde și la oficialii implicați în politica internă în administrațiile regionale.

Motive de securitate

Potrivit surselor Kommersant, cerința de a abandona iPhone-ul se datorează considerentelor de securitate: în opinia lor, aceste gadgeturi sunt mai susceptibile la hacking și spionaj de către specialiștii occidentali în comparație cu alte smartphone-uri.

Angajaților li s-a recomandat să achiziționeze telefoane cu sisteme de operare Android, omologii săi chinezi sau Aurora. Acesta din urmă a fost dezvoltat de compania rusă Open Mobile Platform, o filială a PJSC Rostelecom.

Reacția Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate comenta informațiile ziarului "Kommersant" cu privire la cerința ca angajații administrației prezidențiale să renunțe la iPhone până la 1 aprilie. El a precizat că este interzisă utilizarea smartphone-urilor în scopuri oficiale, oricare ar fi acestea.

Rusia mizează pe produsele sale

De la sfârșitul anului trecut, guvernul rus a discutat cu participanții la piață perspectivele de construire a unui ecosistem mobil suveran în Rusia, care se va baza pe tehnologii independente de giganții IT occidentali. Os "Aurora" a fost dezvoltat în această logică. Kirill Menshov, vicepreședinte pentru tehnologii informaționale la Rostelecom, a menționat într-un interviu din 2022 că Aurora "contribuie la asigurarea suveranității tehnologice a statului printr-un mediu mobil protejat și îndeplinește toate cerințele autorităților de reglementare în domeniul securității naționale și protecției informațiilor". Sursele Kommersant de pe piața it din Rusia spun că "există mai multe instrucțiuni non-publice din partea președintelui despre Aurora". Potrivit site-ului proiectului, în prezent vânzarea dispozitivelor mobile pe acest sistem de operare se efectuează numai către clienții corporativi și guvernamentali.”

Nu este prima dată când autoritățile federale fac recomandări oficialilor cu privire la comunicațiile lor electronice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.