Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OIAC suspendă drepturile Siriei, din cauza folosirii armamentului chimic, o hotărâre fără precedent în istoria instanței

Agerpres
siria bombardament

Statele membre ale Organizaţiei pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC) au adoptat miercuri, prin vot, suspendarea drepturilor Siriei în cadrul organizaţiei, din cauza unei presupuse folosiri a armamentului chimic - o hotărâre fără precedent în istoria acestei instanţe, relatează AFP.

O moţiune în vederea privării Siriei de ”drepturile şi privilegiile” sale - susţinută de ţări occidentale ca Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa - a obţinut majoritatea de două treimi a voturilor necesare, potrivit news.ro.

”În lumina acestui rezultat, proiectul rezoluţiei este adoptat”, a anunţat Jose Antonio Zabalgoitia Trejo, care prezida reuniunea statelor membre OIAC, cu sediul la Haga.

În total, 87 de state au votat în favoarea moţiunii, iar alte 15 - inclusiv Siria, Rusia şi China - au votat împotriva acesteia. Alte 34 de state s-au abţinut. Dintre cele 193 de state membre, 136 au participat la vot.

Regimul sirian al lui Bashar al-Assad este acuzat de faptul că a folosit gaz sarin şi clor în trei atacuri, în martie 2017, vizând satul Latamenah (nord), aflat sub controlulu rebelilor.

Damascul neagă în mod categoric acuzaţiile şi susţine că aceste atacuri au fost ”înscenate”.

Siria şi aliata sa Rusia au acuzat puterile occidentale de faptul că poartă, la OIAC, o campanie ”politizată”.

În moţiune se arată că OIAC ”decide, în urma unui examen minuţios şi care nu prejudiciază obligaţiile Republicii Arabe Siriene în virtutea Convenţiei (armamentului chinic), să suspende drepturile şiprivilegiile” Siriei.

Siria este astfel privată de dreptul de vot în cadrul Conferinţei anuale a statelor membre, nu mai este eligibilă în Consiliul Executiv şi nu va mai putea deţine niciun post în cadrul OIAC.

OIAC reproşează Siriei faptul că nu i-a răspuns la întrebări după publicarea, anul trecut, a rezultatelor unei anchete ale instanţei care atestă faptul că regimul al-Assad a folosit gaz sarin şi clor la Latamenah.

Damascul nu a respectat, ulterior, un termen de 90 de zile stabilit de OIAC pentru a declara armamentul folosit şi a distruge restul stocurilor.

Presiunile au crescut cu un nivel săptămâna trecută, după publiarea unui al doilea raport OIAC care incriminează Damascul, de această dată cu privire la un atac cu clor în oraşul Saraqib, în 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.