Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oksana Markarova, fost ministru ucrainean de finanțe, ar putea fi noul ambasador la Washington

Twitter
Oksana Markarova

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a anunţat vineri că a nominalizat-o pe Oksana Markarova, fost ministru de finanţe, pentru postul de ambasador la Washington, unde va lucra foarte aproape de sediul Fondului Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

Ucraina depune eforturi să deblocheze un program de asistenţă de 5 miliarde de dolari al FMI aprobat în iunie.

Fondul a vărsat primele 1,2 miliarde de dolari, dar a amânat tranşele ulterioare din cauza îngrijorărilor legate de reformele anticorupţie şi de independenţa Băncii centrale.

'Ucraina va avea pentru prima dată un ambasador la Washington care este bine-cunoscut în administraţia Statelor Unite, inclusiv Departamentului de Stat şi Trezoreriei, precum şi la FMI', a scris ministrul Kuleba pe Facebook.

'Un fost ministru de finanţe de succes nu poate fi, prin definiţie, un prost diplomat', a adăugat el.

Numirea noului ambasador trebuie aprobată de preşedintele Volodimir Zelenski.

Citește și: Criză gravă de medicamente anti-COVID-19 în Rusia: 'Nu mai au nimic cu care să-i trateze pe pacienţi'

Oksana Markarova, în vârstă de 44 de ani, a condus Ministerul de Finanţe din iunie 2018 până în martie 2020. Ea a lucrat şi ca adjunct în mandatul ministrului Natalie Iaresko, jucând un rol-cheie în negocierile cu FMI şi pentru restructurarea datoriei suverane de 15 miliarde de dolari a Ucrainei în 2015.

Ucraina nu este dornică doar să se reia asistenţa financiară a FMI pentru a se menţine pe linia de plutire într-un context de declin economic, ci şi să-şi amelioreze imaginea politică.

Ucraina a fost implicată în scandaluri din politica americană anul trecut, când un avertizor de integritate a dezvăluit că preşedintele Donald Trump îi ceruse omologului Volodimir Zelenski să-i investigheze pe Joe Biden şi fiul acestuia Hunter, care lucrase pentru o companie ucraineană de gaze.

Trump a fost acuzat de abuz de Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, şi supus procedurii de impeachment, dar a fost achitat în februarie de Senat, unde republicanii erau majoritari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.