Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olaf Scholz i-a luat fața lui Macron: a cerut Bulgariei să renunţe la vetoul faţă de negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la UE

Tagesspiegel
Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut sâmbătă Bulgariei să ridice dreptul de veto asupra negocierilor de aderare la UE pentru Macedonia de Nord, afirmând că blocul comunitar ar trebui să evite să distrugă speranțele de aderare ale țărilor din Balcanii de Vest, scrie Reuters, conform Mediafax.

Scholz, aflat în vizită la Sofia ca parte a unui turneu de două zile în regiune înaintea summitului UE-Balcanii de Vest din 23 iunie, a vorbit de o "nouă dorință" a UE de a se extinde după invazia Rusiei în Ucraina.

Războiul a conferit o nouă urgență procesului de a lega Balcanii de Vest de blocul celor 27 de membri, în încercarea de a contracara influența Rusiei și a Chinei. Cancelarul german a făcut din această chestiune o prioritate de politică externă.

"Văd șanse de progres", a declarat Scholz în cadrul unei conferințe de presă cu prim-ministrul bulgar Kiril Petkov. "Vom rămâne în schimburi strânse în zilele următoare".

Petkov a reiterat poziția Bulgariei conform căreia Macedonia de Nord trebuie să îndeplinească trei condiții legate de disputele istorice și culturale dintre cele două țări, îndemnând Bruxelles-ul să garanteze că acestea au fost îndeplinite.

Problema este sensibilă pentru politica internă a Bulgariei. Săptămâna aceasta, unul dintre cei patru parteneri de coaliție ai lui Petkov a demisionat, acuzându-l, printre alte acuzații, că ar fi pregătit să ridice dreptul de veto al Bulgariei fără a ține cont de interesele naționale.

Anterior, sâmbătă, Scholz a vizitat Macedonia de Nord, care a impus deja numeroase reforme în încercarea sa de a deveni membră a UE, cum ar fi schimbarea numelui, pentru a răspunde obiecțiilor Greciei.

Vorbind la Skopje alături de prim-ministrul Dimitar Kovacevski, Scholz a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca importantă unitatea Europei.

Vineri, el a vizitat Serbia și Kosovo, care și-a declarat independența față de Belgrad în 2008. El i-a îndemnat pe lideri să ajungă la un acord privind normalizarea relațiilor.

Cu puțin timp înainte de a se întoarce în Germania, Scholz a declarat că voința multor membri ai UE de a integra Balcanii de Vest în UE este mai puternică decât a fost timp "de mulți ani".

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat pregătit, luni, să primească la Paris, ”când va veni momentul”, autorităţile Bulgariei şi Macedoniei de Nord în vederea încheierii unui acord bilateral care să permită deschiderea negocierilor pentru aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.