Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda caută o rezolvare a impasului legat de Acordul de asociere UE-Ucraina

news.pn
referendum ucraina ue

Guvernul olandez întâmpină dificultăţi în găsirea unui compromis privind acordul dintre Uniunea Europeană şi Ucraina, respins în ţară printr-un referendum consultativ, în contextul în care se apropie termenul limită de săptămâna viitoare când va avea loc summitul UE, a anunţat vineri premierul Mark Rutte, citat de AFP.

Prim-ministrul a avertizat că guvernul ar putea fi nevoit să supună votului o lege pentru retragerea sprijinului oferit de ţara sa acordului de asociere între UE şi Ucraina. "Acţionăm la viteză maximă în culise pentru a găsi o soluţie", a declarat Mark Rutte în cursul săptămânalei conferinţe de presă. "Este un proces complex", a adăugat el. Premierul a fost constrâns să ajungă la un echilibru politic după referendumul consultativ de la 6 aprilie, convocat de grupuri eurosceptice, la finalul căruia 60% dintre olandezi au respins acest tratat, cu o participare cu puţin peste pragul necesar validării votului.

Olanda este singurul stat membru al UE care nu a ratificat acordul UE-Ucraina şi Mark Rutte încearcă să găsească o modalitate de a-l amenda, în condiţiile în care coaliţia guvernamentală nu dispune de majorate în Senat. Acuzat în ţară că nu ţine cont de rezultatul referendumului, Mark Rutte doreşte să obţină "garanţii juridic obligatorii" cu ocazia Consiliului European ce va avea loc joi şi vineri, pentru a se asigura că acest tratat "nu va crea o garanţie de apărare" pentru Ucraina sau o etapă spre aderarea la Uniune, a explicat într-un interviu publicat vineri de Financial Times. "Dacă nu găsesc o soluţie, vom decide vinerea viitoare, pe baza unui proiect de lege, să ne retragem" sprijinul acordat acestui document, a precizat el vineri în faţa reprezentanţilor presei.

În opinia sa, rezultatul referendumului este "dezastruos". "Este în interesul nostru să păstrăm unitatea europeană. Cred sincer că, dacă Olanda va deschide o breşă în această unitate, aceasta va provoca pagube importante", a adăugat el. "Trebuie să găsim o soluţie în care să putem respecta votul 'nu' şi, în acelaşi timp, să împiedicăm ca acordul să ajungă la coşul de gunoi", a subliniat Mark Rutte, conform Agerpres. Abandonarea tratatului UE-Ucraina ar fi "un cadou" pentru preşedintele rus, Vladimir Putin, a atras atenţia premierul olandez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.