Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda: Identitatea naţională şi UE, principalele teme ale primei dezbateri electorale televizate

Operation World
Olanda

Protejarea 'identităţii olandeze' şi Uniunea Europeană au fost principalele teme ale marii dezbateri electorale televizate ce a avut duminică în Olanda, aceasta remarcându-se însă prin absenţa liderului extremei-drepte, Geert Wilders, care a refuzat să participe din cauza unor dispute cu jurnalişti ai postul RTL, care a găzduit dezbaterea, transmite agenţia EFE. Au participat opt lideri ai partidelor politice olandeze, printre ei fiind şi premierul în funcţie, Mark Rutte, preşedintele Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD), prezent pentru prima dată la o dezbatere electorală televizată pentru scrutinul din 15 martie. El s-a străduit să demonstreze că este singurul politician cu suficientă experienţă pentru a fi din nou prim-ministru, post pe care-l ocupă din anul 2010.

'Nu crezi că Olanda s-a săturat de Rutte ?', l-a întrebat însă liderul partidului D66, Alexander Pechtold. Actualul şef al executivului a fost acuzat în timpul dezbaterii de 'ipocrizie', întrucât în precedenta campanie electorală a fost critic faţă de moneda euro, dar apoi în timpul mandatului a susţinut măsurile europene, inclusiv tratatul de asociere a Ucrainei la UE, respins de olandezi prin referendum. 'În Olanda se comportă ca un membru al PVV (Partidul Libertăţii, condus de antieuropeanul Wilders), iar la Bruxelles ca un membru al D66' (partid liberal de orientare socială), a mai spus liderul acestuia din urmă.

Dezbaterea s-a centrat pe principalele teme care preocupă acum societatea olandeză, şi anume asigurările medicale, vârsta de pensionare, migraţia şi păstrarea identităţii olandeze în Uniunea Europeană. Participanţii la dezbatere s-au confruntat în special pe tema identităţii olandeze. În opinia lui Sybrand Buma, preşedintele partidului creştin-democrat CDA, politicienii nu fac destul pentru a proteja normele şi valorile olandeze în UE. Premierul Mark Rutte s-a declarat de acord cu această apreciere şi a spus că 'olandezii îşi pierd puţin câte puţin şi în tăcere' cultura proprie. În schimb, liderul partidului Groenlinks (Verzii), Jesse Klaver, a adus aici în discuţie problema migraţiei şi a deplâns faptul că, în opinia sa, străinii care vin în Olanda simt că nu mai au loc în această ţară, conform Agerpres.

Pe fondul altor polemici privind problema migraţiei şi în contextul creşterii popularităţii naţionalistului Geert Wilders, foarte vehement împotriva imigraţiei musulmane, premierul Mark Rutte a publicat în ianuarie o scrisoare deschisă în care le-a cerut tuturor celor care refuză să se adapteze şi nu acceptă valorile şi obiceiurile Olandei să plece din această ţară. Conform sondajelor, partidele lui Rutte şi Wilders îşi vor disputa primul loc la scrutinul din 15 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.