Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda nu stă nepăsătoare după masacrul de la Dnipro. Angajamentul luat de Mark Rutte în fața lui Joe Biden, veste uriașă pentru Ucraina

HBvL
Mark Rutte

Prim-ministrul olandez Mark Rutte, aflat în vizită la Washington, a declarat marţi că ţara sa ia în considerare trimiterea unui sistem de rachete Patriot în Ucraina, o măsură ce ar consolida apărarea aeriană a Kievului şi ar ajuta la respingerea atacurilor ruseşti, relatează The New York Times.

Atacul rusesc asupra oraşului Dnipro, care a ucis zeci de persoane într-un bloc de locuinţe, a întărit "hotărârea noastră de a rămâne alături de Ucraina", a declarat premierul Mark Rutte la începutul întrevederii sale din Biroul Oval cu preşedintele Joe Biden.

"Avem intenţia de a ne alătura la ceea ce faceţi împreună cu Germania în ceea ce priveşte proiectul Patriot, deci la sistemul de apărare aeriană", i-a spus Mark Rutte lui Joe Biden. "Cred că este important să ne alăturăm acestui proiect şi am discutat despre asta chiar în această dimineaţă cu Olaf Scholz" (cancelarul german - n.r.), a declarat premierul Olandei.

Nu este clar, notează NYT, dacă olandezii s-au angajat în mod oficial să trimită sistemul Patriot în Ucraina, dar ulterior preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că este recunoscător Olandei pentru "intenţia de a furniza sistemul Patriot".

Pentagonul şi Casa Albă nu au spus dacă este vorba despre un angajament ferm, deşi un oficial al administraţiei a declarat că se aşteaptă o decizie oficială în acest sens.

Ministerul olandez de Externe nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Mark Rutte a venit în vizită la Washington în condiţiile în care preşedintele Biden încearcă să închege o serie de alianţe globale cruciale care să poată ajuta la contracararea Rusiei şi Chinei.

Vineri, prim-ministrul japonez Fumio Kishida s-a întâlnit cu Joe Biden la Washington, iar cei doi lideri au promis să colaboreze pentru a întări poziţia militară a Japoniei şi au denunţat invazia rusă din Ucraina. Biden a încercat, de asemenea, să îi convingă pe olandezi şi pe japonezi să se ralieze eforturilor americane de a limita accesul Chinei la semiconductori ce ar putea spori performanţa tehnologiilor militare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.