Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda se transformă în DUȘMANUL țărilor infectate cu coronavirus: NU vrea emiterea eurobondurilor

Operation World
Olanda

Premierul olandez Mark Rutte şi-a reiterat vineri opoziţia faţă de ideea emiterii de 'coronabonduri', aşa cum îşi doresc în special liderii francez şi italian, pentru a răspunde la criza legată de noul coronavirus, potrivit AFP, anunță AGERPRES.

"A emite eurobonduri înseamnă a traversa frontiera spre o uniune de transfer, o mutualizare a datoriilor, iar noi nu vrem acest lucru", a afirmat Rutte în cadrul unei conferinţe de presă săptămânale.

El şi-a exprimat rezervele în legătură cu anunţul făcut de Banca Centrală Europeană, care a renunţat la o limită importantă pe care şi-a autoimpus-o pentru achiziţia de titluri pe piaţă, în momentul lansării unui val mai mare pentru a lupta împotriva efectelor crizei coronavirusului asupra economiei.

Citește și: Informații importante! Gigi Becali a investit 40.000 de euro în teste

"Există limite la aceste tipuri de măsuri ale BCE. Nu e lipsit de risc", a spus Rutte.

Întrebat despre declaraţiile omologului său portughez Antonio Costa, care a criticat joi poziţia pe care o consideră "dezgustătoare" şi "meschinăria recurentă" ale Olandei, Rutte a considerat că este mai bine "să nu facă niciun comentariu".

"Nu ajută la nimic. O las aşa", a spus el.

Premierul portughez a vorbit despre poziţia apărată de ministrul olandez de finanţe, Wopke Hoekstra, potrivit căruia Comisia Europeană trebuie să deschidă o anchetă pentru a înţelege de ce unele ţări membre nu dispun de marjă bugetară pentru a răspunde crizei.

Liderii a nouă ţări europene, printre care Italia, Spania Franţa şi Portugalia, au făcut miercuri apel la crearea de "coronabonduri" pentru a dispune de fonduri importante în faţa crizei sanitare excepţionale care zguduie UE.

Citește și: Ludovic Orban a comis-o: ‘Am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare a cadrelor medicale și a pacienților’

Mutualizarea datoriilor ţărilor europene este frecvent cerută de statele mai îndatorate din sudul UE, precum Portugalia, dar ea este respinsă de ţările din nord, precum Germania şi Olanda, mai stricte în materie bugetară şi care au privit mereu cu reticenţă statele din sud, despre care spun că au politici mai laxe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.