Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda și Marea Britanie pun presiune pe UE în relația cu Rusia

rusia



Conform Downing Street, cei doi premieri au avut sâmbătă o conversaţie telefonică în cursul căreia au convenit că legăturile blocului comunitar cu Rusia trebuie reevaluate în urma acestei catastrofe soldate cu moartea a 298 de oameni, dintre care 192 sunt olandezi şi 9 britanici.

În anunţul guvernului britanic se mai precizează că ambasadorul Rusiei la Londra a fost convocat la Foreign Office şi i s-a cerut să-i comunice preşedintelui Vladimir Putin solicitarea de a-şi folosi întreaga influenţă pe care o are faţă de separatiştii rusofoni din Ucraina pentru ca aceştia să permită accesul neîngrădit al experţilor la locul accidentului. Respectiva zonă se află sub controlul separatiştilor, care au permis autorităţilor ucrainene şi observatorilor OSCE să examineze perimetrul în care sunt împrăştiate resturile avionului, dar nu le-au dat voie să recupereze vreun indiciu.

Şi premierul olandez, Mark Rutte, i-a cerut preşedintelui Putin, într-o discuţie telefonică avută tot sâmbătă, să-şi 'asume responsabilităţi' şi 'să arate lumii întregi şi Olandei că face ceea ce se aşteaptă de la el şi ce trebuie făcut'. 'I-am transmis preşedintelui mesajul să-şi folosească din nou influenţa pe lângă rebeli' pentru ca aceştia să nu mai obstrucţioneze desfăşurarea investigaţiei, a mai spus Rutte despre conversaţia cu Putin, pe care a caracterizat-o drept 'foarte intensă'.

Totodată, premierul olandez s-a declarat 'şocat' de imaginile de la locul tragediei, vorbind în special despre jefuirea bunurilor victimelor. La rândul său, ministrul olandez de externe, Frans Timmermans, sosit vineri la Kiev împreună cu o echipă de experţi care ar urma să participe la investigaţie, a declarat că ţara sa va face tot posibilul ca cei vinovaţi de acest dezastru să fie deferiţi justiţiei, precizând că se referă 'nu doar la cei care au lansat racheta, ci şi la cei care au făcut posibil acest lucru'.

Potrivit autorităţilor ucrainene şi americane, avionul malaezian, care zbura pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă sol-aer trasă de insurgenţi, ajutaţi probabil de tehnicieni militari ruşi. Separatiştii acuză la rândul lor armata ucraineană că ar fi responsabilă de doborârea avionului, dar aceasta susţine că nu a lansat nicio rachetă antiaeriană joi în respectiva zonă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.