Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda va judeca patru suspecţi pentru ucidere în martie 2020 în cazul doborârii zborului MH17

Business Insider
MH17

Parchetul olandez va inculpa patru suspecţi pentru ucidere în cadrul anchetei asupra zborului MH17 doborât în 2014 deasupra estului Ucrainei de către o rachetă rusească, iar procesul lor va începe în martie 2020, au anunţat miercuri familii ale victimelor, potrivit AFP.

'Va avea loc un proces la 9 martie 2020 împotriva a patru persoane suspectate de ucidere', a declarat presei Silene Fredriksz, al cărei fiu şi soţia acestuia au pierit în această tragedie. Declaraţia sa intervine la scurt timp după ce familiile victimelor au fost informate în această privinţă de către autorităţile olandeze.

'Sunt bucuroasă că procesul va putea în sfârşit să înceapă şi că numele suspecţilor au fost dezvăluite. Este un început. Sunt mulţumită', a adăugat ea. Întrebată cine a fost responsabil de tragedie, Silene a răspuns: 'Preşedintele rus Vladimir Putin, pentru că el a făcut posibil aceasta. El este principalul responsabil'.

Echipa internaţională de investigaţie comună (Joint Investigation Team, JIT), condusă de Olanda şi compusă de anchetatori din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda şi Ucraina urmează să susţină o conferinţă de presă la 13:00 ora locală (11:00 GMT) despre 'ultimele evoluţii ale anchetei' în cazul zborului MH17.

În mai 2018, aceasta anunţase că a stabilit că racheta care a doborât avionul provenea de la Brigada antiaeriană rusă 53 din Kursk (vestul Rusiei).

Un avion Boeing, aparţinând Malaysia Airlines, care plecase de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât deasupra zonei de conflict din estul separatist al Ucrainei la 17 iulie 2014. Toţi cei 283 de pasageri, dintre care 196 erau olandezi, şi 15 membri au echipajului au murit.

Olanda şi Australia, ai cărei 38 de rezidenţi figurează printre victime, au acuzat în mod deschis Rusia că este responsabilă de moartea cetăţenilor lor după dezvăluirile JIT. Pentru prima oară, responsabilitatea pentru această tragedie este imputată Moscovei, care a negat vehement orice implicare, dând vina pe Kiev.

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Olena Zerkal, a declarat marţi pentru Interfax-Ukraina că un înalt ofiţer rus figurează printre cei patru suspecţi. 'Numele lor vor fi date publicităţii', a afirmat ea. Transferul de armament, cum ar fi sistemul de rachete antiaeriene BUK, 'este imposibil fără permisiunea unor înalţi responsabili' ai armatei ruse, a apreciat Olena Zerkal.

Potrivit presei olandeze, care se referă la concluziile anchetatorilor, unul dintre cei patru suspecţi ar putea fi comandantul Brigăzii 53 antiaeriene ruseşti, din care provenea racheta

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.