Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olguța Vasilescu a stârnit REVOLTA biologilor: 'Ce ministru își permită să jignească'

Olguta Vasilescu

Biologii, chimiștii și biochimiștii din România îi transmit ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, o scrisoare deschisă prin care își exprimă nemulțumirile legate de legea salarizării și cer deschiderea spre dialog.

*

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a avut sarcina de a stabili politicile salariale în domeniul Sănătății, care trebuiau să se bazeze pe o înțelegere exactă a importanței fiecărei profesii, a studiilor necesare pentru a atinge un anumit grad de pregătire, dar și pe o analiză de ansamblu asupra mecanismelor care pun în mișcare echipa medicală.

Observăm, din păcate, că nu s-a ținut cont de aceste deziderate și că nu există, nici în prezent, o deschidere spre dialog. Biologii, chimiștii și biochimiștii din sistemul sanitar s-au trezit brusc în fața unui destin profesional modificat dramatic de Legea cadru nr. 153/2017 a salarizării, din cauza unei abordări arbitrare a complexității competențelor și muncii acestora în sistemul sanitar.

Încercările vădit denigratoare, halucinante, neadevărate și ofensatoare ale Ministerului Muncii și Justiției Sociale, din ultimele săptămâni, la adresa biologilor și biochimiștilor din sistemul sanitar, în încercarea populistă, bazată pe lipsa de cunoaștere a importanței acestora în laboratoarele clinice, de a justifica discrepanțele uriașe de salarizare create între noi și colegii medicii de laborator, nu reprezintă decât o abordare politicianistă lipsită de orice urmă de umanitate și înțelegere a stării de fapt. Afirmațiile din presă conform cărora biologii și biochimiștii din sistemul sanitar „trebuie plătiți precum profesorii de biologie pentru ca au aceleași studii” se bazează oare pe realitatea din România și statele din Uniunea Europeană?

ULTIMA ORĂ - Kovesi, audiată de Inspecția Judiciară

Biologii, chimiștii și biochimiștii din sistemul sanitar din UE, precum și cei din România, sunt profesioniști de înaltă calificare ce ating acest nivel după educația universitară și postuniversitară de specialitate (Licență, Masterat profesional și/sau Doctorat), la care se adaugă obligatoriu diferite specializări medicale conform unui curriculum european pentru medicină de laborator (EC4 European Syllabus). Aceste profesii fac parte din politica de reglementare a Uniunii Europene, Directiva 2005/36/ CE a Parlamentului și a Consiliului European, privind recunoașterea calificărilor profesionale, revizuită în 2013 (Directiva 2013/55/CE). În toate țările din Europa, acești specialiști cu educație medicală sau științifică (biologi, biochimiști sau chimiști) sunt recunoscuți ca specialiști medicali de laborator, iar profesia se practică la un nivel complet comparabil în țările din Europa.

Mai mult, în sistemul medical din UE și SUA, lucrează geneticieni moleculari medicali (absolvenți de biologie), având o profesie distinctă și care beneficiază de o salarizare net superioară unui medic de laborator, ceea ce nu e cazul și în România.

Dacă aceste denigrări ale profesiei și dezinformări repetitive la adresa biologilor, chimiștilor și biochimiștilor din sistemul sanitar s-ar fi făcut în orice altă țară din UE, Ministerul de resort și-ar fi cerut cu siguranță scuze oficial.

Dacă toți acei olimpici la biologie-naționali și internaționali, cu care v-ați mândrit în orașul dumneavoastră, studenți acum la Biologie Medicală în marile centre universitare ale lumii (Cambridge, Londra, Manchester) vor vedea modul unic în Europa în care România tratează aceasta ocupație/profesie, vă întrebăm „Ce le veți spune?”

Ce ministru își permite să jignească absolvenți ai facultăților de biologie, minimizând importanța profesiei de biolog și considerând-o inferioară celei de medic în privința complexității și pregătirii, având în vedere că la momentul actual ei lucrează în universități de top din lume și la NASA, în domenii de cercetare de vârf, cum ar fi oncogenomica, medicina regenerativă, exobiologie sau bioinformatică?

Întâlnire de URGENȚĂ la Ministerul Sănătății. La discuții participă și Olguța Vasilescu

Vă informăm, de asemenea, că în lume 24 de premii Nobel în Medicină au fost câștigate de către biologi.

Vă sugerăm să analizați cu atenție și Memoriul pe care o să-l depunem la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, semnat în acest moment de 890 biologii, chimiști și biochimiștii din sistemul sanitar, care prezintă exhaustiv realitatea profesiilor noastre în România și UE.

Vă informăm că, în data de 20 Aprilie, biologii, chimiștii și biochimiștii din sistemul sanitar, în mod independent de organizația profesională, vor protesta în fața Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Dacă doriți cu adevărat înțelegerea realităților din laboratoarele clinice, vă rugăm, să ne primiți la un dialog direct.

Cu deosebită considerație,

SEMNATARII MEMORIULUI (890 de biologi, chimiști și biochimiștii)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.