Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oligarhul Vardanyan, aliatul lui Putin în Caucaz, care este inclus în lista neagră de baza ucraineană „ Myrotvorets”

Radu Pop
OC Media
Ruben Vardanyan

Oligarhul rus Ruben Vardanyan, care conducea administrația separatistă din Karabakh, a primit statutul în Ucraina „persoană supusă detenției imediate și transferării către oamenii legii din Ucraina sau țările NATO”.

Statutul menționat în Ucraina l-a primit Vardanyan după ce profilul său a fost postat sâmbătă, 17 iunie, în baza de date autoritară ucraineană „Myrotvorets”, specializată în studiul complicilor agresiunii ruse.

Potrivit chestionarului, a cărui creare pot fi implicate și servicii speciale ucrainene, includerea lui Ruben Vardanyan pe „lista neagră” este justificată de faptul că a deținut funcții în „conducerea de top a unei companii ruse de coloană vertebrală care este implicate, în sprijin material (transport, logistică și altele) pentru acțiuni, subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”.

«Centrul “Myrotvorets” solicită agențiilor de aplicare a legii să ia în considerare această publicație pe site ca o declarație despre comiterea de către acest cetățean a unor acte deliberate împotriva securității naționale a Ucrainei, a păcii, securității umane, a ordinii și legii internaționale, precum și a altor infracțiuni», -relatează site-ul “Myrotvorets”.

Vardanyan, Kremlinul și „Al Doilea Front” din Caucaz

Așa-numitul guvern al Karabakh, un teritoriu care face parte de drept din Azerbaidjan, dar parțial ocupat de separatiști pro-armeni și pro-ruși susținuți de Kremlin, a fost condus de miliardarul rus de origine armeană Ruben Vardanyan din noiembrie 2022 până în februarie 2023. Dar chiar și după ce a părăsit acest post, Vardanyan continuă să împiedice pacea în Karabakh.

Pe fondul eforturilor UE și SUA de a ajunge la o soluționare pașnică între Armenia și Azerbaidjan asupra întrebării din Karabakh, care este parțial ocupată de separatiștii pro-ruși, Ruben Vardanyan, reprezentând Kremlinul, la sfirșit de luna mai și-a îndemnat colegii săi asociați să ia armele în mână.

În discursul său la un miting din 9 mai în orașul Khankendi, el a remarcat din nou necesitatea prezenței unui contingent militar rus, pe care ediția americană Wall Street Journal îl numește un instrument de menținere a influenței lui Putin în Caucazul de Sud.

 

„Vardanyan, unul dintre cei mai bogați bărbați ai Rusiei, aproapiat de Putin... El este acuzat că a spălat bani prin companii offshore și că a transferat fonduri către prietenii împuterniciți ai lui Putin” - a menționat The Washington Times.

Potrivit publicației, el are legături și cu Teheranul, care oferă sprijin Moscovei în bombardarea regulată a Ucrainei: «Legăturile sale cu Iranul pot fi urmărite prin intermediul Fundației Ruse Gorchakov, care organizează evenimente în diferite țări, inclusiv Armenia, cu participarea a vorbitorilor aprobați de guvern de la Teheran».

Eșecurile sancțiunilor

Vardanyan este cunoscut graţie unei anchete a consorţiului de jurnalişti de investigaţie OCCRP asupra companiei sale “Troika Dialog” (scandalul s-a numit «Troika Laundromat») și pentru rolul său în crearea rețelelor offshore. Din cauza scandalului, încă din 2019, inițiativa de a impune sancțiuni împotriva lui Vardanyan în calitate de asociați ai Kremlinului a fost prezentată de 22 de europarlamentari.

Deja în 2022, 46 de membri ai Congresului SUA au solicitat impunerea sancțiunilor personale împotriva lui.

Este important să ne amintim că autoritățile ucrainene l-au inclus pe Vardanyan în lista de sancțiuni în toamna lui 2022.

Justificarea agresorului

În toate discursurile sale, fostul șef al administrației separatiste din Karabakh preferă să tacă despre agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei, acționând astfel ca complice la crimele criminalului de război de la Kremlin.

Un exemplu clar al interviului său cu BBC HARDtalk, realizat în ianuarie 2023, adică pe vremea când era încă liderul Karabakhului. Apoi Vardanyan a refuzat sfidător să condamne agresiunea militară împotriva Ucrainei. Mai mult, încă din mai 2023, el a declarat că este „fără sens” să discutăm despre genocidul națiunii ucrainene.

Inacțiunea partenerilor Ucrainei

Pentru a spune ușor, miopia instituțiilor publice internaționale care luptă împotriva acoliților de la Kremlin și a celor implicați în războiul împotriva Ucrainei este surprinzătoare.

 

Și asta în ciuda faptului că el poate fi considerat un servitor al lui Putin și un dirijor al intereselor sale în Caucaz. Vardanyan poate fi numit și unul dintre sponsorii uciderii ucrainenilor.

Deși guvernul Ucrainei l-a inclus pe fostul lider al Karabakhului în lista de sancțiuni încă din octombrie 2022, partenerii occidentali ai Kievului nu au urmat acest exemplu până acum.

Rămâne de sperat că pe fundalul eforturilor actuale ale lui Ruben Vardanyan de a menține poziția lui Putin în Caucazul de Sud, meritele acestui protejat al Kremlinului vor fi în sfârșit apreciate nu doar la Kiev, ci și la Bruxelles și Washington.

Igor CHALENKO, politolog, șef al Centrului de analiză și strategii (Ucraina)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.