Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olimpice: CIO va 'explora modalităţile' de reintegrare a ruşilor şi belaruşilor, anunţă Thomas Bach

https://www.dw.com/en/opinion-a-victory-for-the-ioc-as-thomas-bach-stands-up-to-russia/a-41666616
thomas bach

Comitetul Internaţional Olimpic vrea să "exploreze modalităţile" de reintegrare a sportivilor ruşi şi belaruşi, suspendaţi din toate competiţiile internaţionale de la sfârşitul lunii februarie, din cauza invaziei armatei ruse în Ucraina, a anunţat preşedintele CIO, Thomas Bach, citat de AFP, potrivit Agerpres.

"Trebuie să explorăm modalităţile de a depăşi această dilemă, în privinţa participării sportivilor, pentru a reveni la meritele sportive şi nu la interferenţele politice", a declarat oficialul german.

Această poziţie a CIO nu este nouă, însă Thomas s-a oprit pe larg asupra ei, fără a sublinia căi sau termene limită: "acest lucru necesită alte consultări şi sunt în desfăşurare, deci nu există o dată stabilită", a subliniat el.

De la invadarea Ucrainei, în plin armistiţiu olimpic, în timpul Jocurilor de iarnă de la Beijing, CIO a separat "sancţiunile" impuse statelor rus şi belarus de "măsurile de protecţie" ce privesc sportivii, care nu sunt în niciun caz consideraţi responsabili pentru acţiunile guvernelor lor.

"Nu există nicio schimbare în poziţia noastră. Sancţiunile trebuie să rămână în vigoare", adică interzicerea drapelelor celor două ţări şi a competiţiilor pe teritoriul acestora, din cauza "încălcării Cartei Olimpice", a amintit conducătorul mişcării olimpice.

Dar interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi, "recomandată" de CIO federaţiilor internaţionale la sfârşitul lunii februarie, a fost întotdeauna prezentată de organismul olimpic ca o măsură menită să protejeze integritatea competiţiilor şi siguranţa sportivilor, luată "cu inima grea" şi probabil să fie reevaluată în mod regulat.

"A trebuit să acţionăm împotriva propriilor noastre valori", făcând "ceea ce nu am făcut niciodată şi nu am vrut niciodată să facem, şi anume să împiedicăm sportivii să concureze doar din cauza paşapoartelor", a amintit Thomas Bach.

După o dezbatere în cadrul Comitetului Executiv al CIO care a durat "patru ore", miercuri dimineaţă, subiectul se va afla şi pe agenda celui de-al 11-lea Summit Olimpic, vineri la Lausanne, cu uşile închise şi cu participarea reprezentanţilor federaţiilor internaţionale şi ai comitetelor naţionale olimpice din China, SUA şi Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.