Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olimpicii României la canotaj susțin că suma de 25 de lei este foarte mică pentru un sportiv de performanță

www.agerpres.ro
România canotaj 8+1

Olimpicii României la canotaj susţin că suma de 25 de lei este mică pentru un sportiv de performanţă, precizând că situaţia este fără precedent. Reacţia vine după ce ministrul Tineretului a spus că sportivii au nevoie de dietă și că un oficial român primește 17 lei diurnă, când pleacă în delegație, scrie Mediafax.

“Este greu să stai 11 luni la cantonament, să aduci un rezultat şi nimeni să nu vine să-ţi spună un mulţumesc, cineva de la nivelul Ministerului. (...) Nu ştiu la ce s-a gândit doamna ministru când a spus că 25 de lei este mult, dar eu cred că nu-şi imaginează nimeni că dublii campioni europeni, medaliaţii la o finală europeană stau pe 25 de lei pe zi. Este o altă exprimare nefericită cu dieta. Sportivii slăbesc muncind şi un canotor la un antrenament dă jos trei kilograme. Nu se pune problema de dietă. În primul rând, pentru sportivii de performanţă nu e recomandată dieta”, a spus preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, la primirea delegaţiei Române de de canotaj, luni, în Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă.

Olimpicii români la canotaj susţin că oficialii din Ministerul Tineretului şi Sportului nu au grijă de sportivi, iar concurenţii lor din alte ţări au mai multe privilegii.

“Ar trebui să aibă mai multă atenţie faţă de sportivii pe care îi au în grijă, deoarece nu suntem simpli oameni care aducem medaliile pe masă. Cred că merităm puţin mai mult. (...) Cred că este o glumă ca să ţinem dietă, probabil a fost o glumă. Nici măcar dietă nu aş putea ţine cu 25 de lei este o sumă foarte mică. Sper să se rezolve situaţia. Este fără precedent. În ţările din afară se pune mai mult accent pe medicamentele lor, pe refacere. Cu toate acestea, ne batem la egal la egal cu ei”, a declarat Maria Tivodariu, din barca de opt plus unu, medaliată cu aur.

“Ministrul Tineretului şi Sportului nu ştie ce înseamnă dietă şi nu ştie câte calorii consumăm la un antrenament şi câte ore muncim zi de zi. (...) Nu suntem urmăriţi deloc (n.r. - de Minister). Avem nevoie de susţinere”, a precizat Cosmin Basca, canotor.

Întrebată de jurnalişti cum comentează faptul că angajaţii Federaţiei de Canotaj au spus că vor renunţa la funcţii, Elisabeta Lipă a răspuns că sportul nu are nevoie de război.

Citește și: Elisabeta Lipă îi răspunde ministrului Tineretului și Sportului: Sportivilor nu le este recomandată dieta, iar suma de 25 de lei pentru diurnă este insuficientă

“Este trist ce se întâmplă şi o spun la modul cel mai sincer. Sportul nu are nevoie de aşa ceva. Aceste războaie nu duc nicăieri, sunt ambiţii. (...) Nu înţeleg de ce la Ministerul Tineretului şi Sportului nu se poate de făcut să fie bine. (...) Ministerul nu plătea indemnizaţia antrenorului naţional, care la nivelul ţării cred că avem 2 sau 3 antrenori naţionali”, a adăugat Elisabeta Lipă.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran şi-a prezentat, săptămâna trecută, raportul de activitate pentru primele şase luni de la preluarea mandatului. La sesiunea de întrebări de la final, Ioana Bran a fost întrebată ce poate mânca un sportiv român cu o diurnă de 25 de lei pe zi, suma pe care o primesc sportivii de la canoe în deplasări.

"Poate că nu reuşeşti de aceşti 25 de lei să îţi iei cea mai bună hrană. Un oficial al statului român, când pleacă în delegaţie, primeşte 17 lei diurnă. Un sportiv este îndrumat de un medic, un nutriţionist pentru a-şi face mesele în aşa fel încât să aibă ce îi trebuie şi organismul să nu aibă lipsuri. Eu nu spun că situaţia e uşoară, ci că au nevoie de o dietă, în funcţie de ce spune medicul. Din ce ştiu, ei trebuie să se păstreze la o anumită greutate, nu au voie să oscileze. Pentru că altfel riscă să dezechilibreze puţin şi modul cum s-a obişnuit pe partea de antrenament", a spus Ioana Bran.

Delegaţia României de canotaj a revenit alături de lotul naţional de gimnastică după ce au participat la Campionatele Europene de la Glasgow.

Echipa României la canotaj a obţinut şapte medalii, dintre care trei de aur, două de argint şi două de bronz. Astfel, România a încheiat Campionatul European de canotaj pe primul loc, conform clasamentelor pe medalii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.