Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Om de afaceri, REŢINUT în mega-dosarul Apa Nova

primar arestat

Un om de afaceri, administrator al unei firme de publicitate, a fost reţinut, joi, de procurorii DNA Ploieşti în dosarul Apa Nova, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă, au declarat surse judiciare.

Potrivit acestora, Alexandru Zamfir, administrator al SC Funvertising, a fost reţinut, în urma unor audieri, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani. 

Surse judiciare au explicat că Alexandru Zamfir ar fi persoana care organiza scoaterea şi plasarea de bani din firmele implicate în acest dosar.

Vezi şi: DEZVĂLUIRI Cum ”curgeau” banii de la Apa Nova în conturile lui Vlad Moisescu și ceilalți

Procurorii DNA Ploieşti au dispus începerea urmăririi penale în dosarul Apa Nova faţă de Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, oamenii de afaceri Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu şi faţă de francezul Bruno Roche, fost director general al Apa Nova Bucureşti, acuzaţiile aduse celor patru fiind de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă. 

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2008 - 2015, Moisescu, Semenescu şi Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani. 

'Plata banilor a fost disimulată sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de persoanele menţionate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Concret, în perioada respectivă, inculpatul Semenescu, utilizând relaţia preferenţială pe care o avea cu inculpatul Moisescu (ascendentul relaţional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei şi Consiliului Local al Sectorului 1 Bucureşti), a facilitat derularea activităţii specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: încheierea unor contracte cu instituţiile publice, obţinerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile)', susţin procurorii.

Vezi şi: DNA trece la următorul nivel: Cetăţeni străini audiaţi într-un megadosar

DNA precizează că, urmare a acestei înţelegeri, Vlad Moisescu a facilitat în perioada respectivă emiterea unor hotărâri de consiliu şi încheierea unor acte adiţionale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri generali, care vizau majorarea de tarife, finalizarea şi operarea staţiei de epurare Glina finanţată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova, reabilitarea şi modernizarea fântânilor arteziene din municipiul Bucureşti. 

'Spre exemplu, în perioada ianuarie - aprilie 2011, Moisescu s-a asigurat că va fi aprobat un act adiţional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucureşti SA cu PMB privind obţinerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureştean creşterea substanţială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei şi profitul net - 118.135.449 lei în 2012. În acelaşi context, Berevoianu, în calitate de consilier al primarului general al Capitalei, a susţinut din această poziţie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de Semenescu', se spune în comunicat.

Vezi şi: Francezii au 'uns' cu mită tot Bucureştiul. Mecanism ilegal URIAŞ la Apa Nova

Anchetatorii au reţinut că practic, în calitate de consilier, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată şi compania SC Apa Nova SA. 

'În schimbul influenţei exercitate, inculpaţii Moisescu şi Berevoianu au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de Semenescu diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanţă) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate', au mai constatat procurorii. 

În cazul lui Moisescu, fostul trezorier al PNL, caracterul fictiv al contractelor a rezultat şi din faptul că: unele plăţi erau efectuate înainte de semnarea contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, erau efectuate plăţi la o zi după încheierea contractului sau fără existenţa vreunui astfel de document, au existat contracte semnate după efectuarea plăţii.

Vezi şi: STENOGRAME incendiare în Dosarul Apa Nova: 'A venit DNA-ul peste noi'

Pe de altă parte, susţin procurorii, pentru intervenţiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, Ovidiu Semenescu a încasat diferite sume de bani în trei modalităţi directe de plată: încheierea unor contracte de consultanţă, încheierea unor contracte privind activităţi de promovare a imaginii în domeniul sportului şi încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziţionate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC Apa Nova SA şi celelalte companii din grup, sub forma unor acţiuni de promovare. 

'Ca un exemplu elocvent precizăm că, la fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti a actelor adiţionale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăţi către societăţi controlate de către inculpatul Semenescu', mai precizează DNA, citat de Agerpres.

Vezi şi: DNA: Apa Nova avea propriul serviciu secret/ detalii INCREDIBILE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.