Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francezii au 'uns' cu mită tot Bucureştiul. Mecanism ilegal URIAŞ la Apa Nova

DNA

Ancheta DNA de la Apa Nova a scos la iveală un mecanism uriaş de trafic de influenţă. Cele trei persoane reţinute de procurori - Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu - au pus la punct un sistem de trafic de influenţă prin care au fost "unşi" cu şpăgi numeroşi oficiali, s-au cumpărat hotărâri de consiliu general şi alte beneficii pentru Apa Nova, parte a grupului francez Veolia. Şefii francezi ai grupului sunt implicaţi direct.

Vezi şi: STENOGRAME incendiare în Dosarul Apa Nova: 'A venit DNA-ul peste noi'

Potrivit unor surse juridice, referatul procurorilor relevă un mecanism infracţionat de-a dreptul incredibil. În perioada 2008-2015, cei trei suspecţi şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici care fac parte din Grupul de firme VEOLIA Franţa, obţinand în schimb de la reprezentanţii acestora, sume importante de bani plătite sub paravanul unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de persoanele arătate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

La nivelul S.C. VEOLIA APA SERVICII S.R.L. și S.C. APA NOVA S.A., ambele membre ale grupului francez de firme VEOLIA au fost încheiate în mod fictiv mai multe contracte cu societăți controlate de Moisescu Vlad Octavian și Semenescu Ovidiu Traian, prețul plătit acestora în baza contractelor reprezentând, în fapt, contravaloarea influenței pe care aceștia au exercitat-o la nivelul instituțiilor publice cu atribuții legate de activitatea societăților din grupul VEOLIA.

Astfel, în perioada 2008-2015, SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN a utilizat relaţia preferenţială pe care o are cu MOISESCU VLAD-OCTAVIAN (respectiv relaţiile al acestuia din urmă, în special la nivelul Primăriei şi Consiliului Local ale Sectorului 1 Bucureşti, dar şi la nivelul Consiliului General al Municipiului Bucureşti), în vederea favorizării la obţinerea unor contracte cu instituţii publice, de către Grupul Veolia şi în special a SC APA NOVA SA Bucureşti, sau alte societăţi comerciale controlate sau aflate în sfera de interese/influenţă a acestuia. În schimbul influenţei exercitate în favoarea agenţilor economici din Grupul VEOLIA Franţa, Moisescu Vlad Octavian a primit, la iniţiativa lui Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte de consultanţă încheiate în mod formal, fără ca obiectul contractului să fie prestat în realitate.

Vezi şi: DNA: Apa Nova avea propriul serviciu secret/ detalii INCREDIBILE

La fel a procedat Semenescu Ovidiu Traian şi în ceea ce-l priveşte pe BEREVOIANU COSTIN, căruia i-a solicitat să folosească în interesul SC APA NOVA SA Bucureşti influenţa pe care o avea la nivelul Primăriei Generale a Capitalei şi a Consiliului General ale mun. Bucureşti.

În schimb, Berevoianu Costin a primit de la SC APA NOVA Bucureşti SA contracte încheiate cu firme controlate de acesta în baza cărora au fost plătite importante sume de bani. Spre exemplu, S.C. APA NOVA S.A. BUCUREȘTI a încheiat un contract de prestări servicii cu cabinetul stomatologic al SC STOMPROCED S.R.L., aparţinând soţiei lui Berevoianu Costin, fiind plătite sume de peste 1 milion de lei.

SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN, cu sprijinul lui MOISESCU VLAD-OCTAVIAN, a fost implicat şi în acţiuni de favorizare a SC APA NOVA BUCUREŞTI SA Bucureşti, în sensul aprobării de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a unor acte adiţionale la contractul de concesiune semnat de SC APA NOVA BUCUREŞTI SA cu Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) se reţin urmatoarele. În schimb, a primit contracte de la Grupul Veolia pentru activităţi fictive.

Semenescu Ovidiu Traian derula activităţile fără a avea vreo calitate oficială în Grupul de firme Veolia, cu complicitatea directă şi interesată a managerilor companiei, respectiv Bruno Roche şi Lorand Lalague. Sprijinul acordat de MOISESCU VLAD-OCTAVIAN pentru interesele promovate de SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN, a fost recompensat de acesta prin intermediul unor contracte de consultanţă fictive.

SEMENESCU OVIDIU TRAIAN a încasat prin intermediul unor firme peste 55 de milioane de lei, în perioada 2011-2015, pentru servicii fictive, ce nu au fost efectuate în realitate, documentele fiind întocmite doar în scopul creării unei aparenţe legale pentru a se justifica transferul sumelor de bani.

În cursul lunii iulie 2012, în schimbul unor foloase materiale, pretinse de la denunţătorul HORPOS ALEXANDRU, respectiv, suma de 900.000 euro, disimulată prin cesiunea a 30% din acţiunile FRISERV SA, societate deţinută de HORPOS ALEXANDRU, către S.C. S.I.S. FINANCE SA, administrată de Semenescu Ovidiu Traian, acesta din urmă a facilitat încheierea contractelor derulate din anul 2011 şi până în prezent - cu o valoare totală de 50.000.000 euro, de S.C. STRACO GRUP S.R.L. Bucureşti, administrată de HORPOS ALEXANDRU, cu S.C. APA NOVA SA Bucureşti, mai spun sursele juridice.

Vezi şi: 'Primarul' din umbră. Omul pe care îl consulta Oprescu înainte de fiecare decizie

În perioada 2008-2015, după alegerea lui Chiliman Andrei Ioan în funcția de Primar al Sectorului I București, Moisescu Vlad Octavian (persoană care nu a avut niciodată o funcţie publică în cadrul primăriei, însă a avut tot timpul o influenţă determinantă în desfăşurarea activităţilor din instituție prin prisma sprijinului politic important de care beneficia și care îi asigura suportul pentru impunerea modului de lucru la nivelul Primăriei), a perceput diferite sume de bani, în schimbul influenţei exercitate la persoanele cu funcții decizionale din cadrul unor instituţii publice.

În concret, în perioada 2008-2015, SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN (reprezentant neoficial în România a intereselor Grupului VEOLIA Franţa) a utilizat relaţia preferenţială pe care o are cu MOISESCU VLAD-OCTAVIAN la nivelul Primariei şi Consiliului Local ale Sectorului 1 Bucuresti, dar şi la nivelul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în vederea obtinerii unor contracte cu instituţii publice, de către Grupul Veolia şi în special a SC APA NOVA SA Bucureşti (sau alte societăţi comerciale controlate sau aflate în sfera de interese/influenţă a acestuia).

În anul 2008, contractul de concesiune încheiat de SC APANOVA SA cu Consiliul General al mun. Bucureşti, privind concesionarea serviciului de apă şi canal la nivelul capitalei era în pericol să fie reziliat. Unul dintre cei mai mari contestatari ai modalităţii defectuoase de realizare a obligaţiilor contractuale a fost primarul Chiliman Andrei Ioan. Acesta a contestat la momentul respectiv inclusiv modalitatea de atribuire a contractului.

Pentru a opri presiunea făcută public de către primarul Chiliman Andrei Ioan şi structura politică pe care o reprezenta acesta, respectiv PNL Bucureşti, asupra SC APANOVA SA, Semescu Ovidiu Traian a luat legătura cu Moisescu Vlad Octavian căruia i-a cerut sprijinul.

Rolul lui Moisescu Vlad Octavian, lider informal al PNL Bucureşti, în înţelegerea cu Semenescu Ovidiu Traian a fost ca, prin folosirea influenţei pe care o avea la nivelul Primăriei Generale a mun. Bucureşti şi Consiliului General al mun. Bucureşti, dar şi asupra primarului Chiliman Andrei Ioan şi a Consiliului Local al Sectorului 1 Bucureşti, să oprească acţiunile de contestare a concesiunii de către Primăria Sectorului 1 Bucureşti, consilierii locali şi consilierii generali ai PNL.

Moisescu Vlad Octavian a intervenit, iar din acel moment rezultatele activităţii lui au fost publice, presiunea asupra concesionarului dispărând.

Pe de altă parte, tot urmare înţelegerii cu Semenescu Ovidiu Traian, Moisescu Vlad Octavian a facilitat în perioada anilor următori, emiterea unor hotărâri de consiliu şi încheierea unor acte adiţionale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului consilierilor liberali în Consiliul General. Hotărârile de consiliu şi actele adiţionale vizau majorarea de tarife, finalizarea staţiei de epurare Glina finanţată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC APANOVA SA, reabilitarea şi modernizarea fântânilor arteziene din mun. Bucureşti, etc.

În schimbul intervenţiilor făcute şi sprijinului acordat de Moisescu Vlad Octavian a primit diferite sume de bani sub forma contravalorii unor contracte de consultanţă. Aceste contracte au fost încheiate în mod fictiv numai pentru a justifica primirea banilor.

În cursul anului 2011 au fost încheiate trei contracte de consultanţă între TEAM INTERNATIONAL CONSULT SRL şi firme din grupul VEOLIA, respectiv SC APA NOVA BUCUREŞTI SA şi SC VEOLIA APĂ SERVICII SRL, fără asigurarea publicităţii procedurii de achiziţie în SEAP, plăţile fiind realizate către firma controlată de MOISESCU VLAD-OCTAVIAN imediat după semnarea contractului. Plăţile au fost autorizate de ROCHE BRUNO-DANIEL-PAUL (în calitate de director general al SC APA NOVA BUCUREŞTI SA, respectiv administrator unic al SC VEOLIA APĂ SERVICII SRL), fiind realizate dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a decidenţilor. Peste 1,6 milioane de lei s-au plătit prin contracte fictive.

În perioada 2008-2015, SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN, MOISESCU VLAD-OCTAVIAN şi BEREVOIANU COSTIN şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în ceea ce-l priveşte pe BEREVOIANU COSTIN, în principal, la Primăria Generală şi Consilul General ale mun. Bucureşti, în beneficiul agenţilor economici care fac parte din Grupul de firme VEOLIA Franţa obţinand în schimb de la reprezentanţii acestora, sume importante de bani plătite sub paravanul unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de persoanele arătate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

Influența lui Berevoianu Costin a fost cumpărată de Semenescu Ovidiu Traian prin încheierea unor contracte cu societăți controlate de către consilierul primarului general al capitalei, în baza cărora au fost plătite sume importante de bani, reprezentand contravaloarea traficului de influenţă exercitat la nivelul instituţiilor publice.

S.C. APA NOVA furnizează un serviciu public astfel încât selectarea furnizorilor trebuie făcută obligatoriu prin procedura de achiziţie publică prevăzută de lege. Cu toate acestea, firmele controlate de Berevoianu Costin au obţinut contracte în mod preferenţial şi direct, fără derularea procedurilor legale, acest lucru reflectându-se şi în preţul plătit de compania de apă.

Aceste contracte au fost încheiate de APA NOVA cu firmele controlate de Berevoianu Costin, direct sau prin persoane interpuse, tocmai ca şi contraprestaţie a influenţei şi intervenţiilor făcute de acesta la instituţiile publice în interesul firmelor din Grupul VEOLIA.

Potrivit surselor judiciare, probele administrate dovedesc existenţa unei înţelegeri de natură infracţională între Semenescu Ovidiu Traian, Moisescu Vlad Octavian şi Berevoianu Costin, în sensul sprijinirii intereselor Grupului VEOLIA, în schimbul unor consistente sume de bani. În referat, procurorii oferă numeroase exemple de contracte fictive, cu zeci de firme implicate, prin care s-au oferit banii pentru traficul de influenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.