Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omicron nu va fi ultima variantă cu care ne vom confrunta în acest an, avertizează premierul Noii Zeelande

ABC News
jacinda ardern

Pandemia de COVID-19 nu se va încheia cu varianta Omicron şi Noua Zeelandă va trebui să se pregătească pentru mai multe variante ale coronavirusului, a declarat marţi premierul Jacinda Ardern, în primul său discurs în parlament din acest an, rostit în timp ce un convoi de camioane şi rulote a blocat străzile din jurul clădirii legislativului pentru a protesta împotriva măsurilor sanitare şi a obligaţiei de vaccinare, o mişcare inspirată din cea care paralizează în prezent capitala Canadei, Ottawa, relatează AFP şi Reuters.

'Dle preşedinte (al parlamentului), sfatul experţilor este că Omicron nu va fi ultima variantă cu care ne vom confrunta în acest an', a spus Jacinda Ardern în faţa deputaţilor. 'Nu s-a terminat. Dar aceasta nu înseamnă că nu putem merge înainte şi face în continuare progrese. Asta şi facem', a spus ea, potrivit Agerpres.

Avertismentul său a venit în timp ce în afara sediului parlamentului se desfăşura o manifestaţie în care se cerea renunţarea la restricţii şi la obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19.

Sute de vehicule, pe care erau afişate mesaje precum 'Redaţi-ne libertatea' şi 'Coerciţia nu este consimţământ', erau staţionate pe străzile de lângă parlament, iar alte sute au traversat centrul capitalei claxonând.

Mai mult de o mie de persoane au ascultat discursuri. Un locuitor din Wellington, Stu Main, a explicat că manifestanţii au impresia că îngrijorările legate de un regres al drepturilor lor nu sunt ascultate de guvern. 'Sunt vaccinat, dar sunt împotriva faptului de a obliga persoanele să o facă', a spus el pentru AFP, calificând această politică drept 'scandaloasă'.

Mai mulţi manifestanţi de la Wellington purtau drapele canadiene. Organizatorii convoiului nu au spus cât timp intenţionează să rămână în oraş.

Manifestaţia a rămas paşnică şi nu s-au înregistrat incidente majore sau arestări.

Jacinda Ardern a declarat că nu va dialoga cu protestatarii, subliniind că majoritatea neozeelandezilor şi-au arătat susţinerea faţă de programul de vaccinare al guvernului: '96% dintre neozeelandezi s-au vaccinat, ceea ce ne permite astăzi să trăim cu mai puţine restricţii', a spus ea la Radio New Zealand.

Vaccinarea contra COVID-19 este obligatorie pentru angajaţii din sectoare precum sănătate, poliţie, educaţie şi apărare. Pentru accesul în restaurante, la evenimente sportive sau servicii religioase este necesară prezentarea unui paşaport cu dovada vaccinării.

Guvernul condus de Jacinda Ardern a impus unele din cele mai dure restricţii antipandemice în ultimii doi ani.

Această politică a ajutat la menţinerea unor rate scăzute de infectare şi deces. La o populaţie de 5 milioane de locuitori, au fost raportate doar circa 18.000 de cazuri de infectare şi 53 de decese.

Restricţiile au provocat însă şi nemulţumirea multora care au fost obligaţi la lungi perioade de izolare, în timp ce mii de neozeelandezi expatriaţi şi-au văzut tăiate legăturile cu familiile de acasă din cauza închiderii graniţelor.

În plus, restricţiile au avut un efect devastator asupra afacerilor dependente de turiştii străini.

Rata de popularitate a Jacindei Ardern s-a prăbuşit în cel mai recent sondaj 1News Kantar Public Poll din această lună, opinia publică pedepsind-o pentru întârzierile în campania de vaccinare şi în eliminarea restricţiilor.

Guvernul a anunţat săptămâna trecută că va redeschide graniţele în etape până în octombrie.

Noua Zeelandă a raportat sâmbătă 243 de cazuri noi de infectare, recordul absolut de până acum. Ardern a afirmat la Radio New Zealand că vârful valului Omicron ar putea fi atins în luna martie, când s-ar putea înregistra zilnic între 10.000 şi 30.000 de cazuri noi de infectare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.