Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS anunță un dezastru: Principalul risc de sănătate pentru populația urbană

poluare paris

Aproximativ 80 la suta dintre persoanele care locuiesc în zonele urbane sunt expuse unor niveluri de calitate a aerului care nu respecta limitele stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit unui studiu publicat joi, citat de agentia France Presse.

'În timp ce toate regiunile lumii sunt afectate, locuitorii din orasele cu venituri mici sunt cei care sufera cel mai mult consecintele', se îngrijoreaza OMS, cu sediul la Geneva.

Potrivit acestui studiu, 98 la suta dintre orasele cu peste 100.000 de locuitori din tarile cu venituri mici si mijlocii nu respecta liniile directoare ale OMS cu privire la calitatea aerului. În tarile cu venituri mari, acest procent este de 56 la suta.

Poluarea aerului cauzata de concentratiile ridicate de particule materiale de tip PM10 SI PM2,5, inclusiv poluanti precum sulfatii, nitratii si negrul de fum, constituie principalul risc de sanatate reprezentat de mediu.

Acestea cresc riscul de accident vascular cerebral, boli de inima, cancer pulmonar si boli respiratorii acute, în special astm, si cauzeaza peste trei milioane de decese premature în fiecare an la nivel mondial, a subliniat OMS.

'Atunci când aerul poluat învaluie orasele noastre, populatiile urbane cele mai vulnerabile - cei mai tineri, cei mai vârstnici si cei mai saraci - sunt cele mai afectate', a remarcat dr. Flavia Bustreo, director general adjunct al OMS responsabil al departamentului pentru sanatatea familiei.

Potrivit expertilor, care au comparat nivelurile particulelor fine în 795 de orase din 67 de tari, nivelurile globale de poluare a aerului în zonele urbane au crescut cu 8 la suta între 2008 si 2013.

Cele mai ridicate niveluri de poluare a aerului au fost observate în tarile cu venituri mici si mijlocii ale Mediteranei de Est si Asiei de Sud-Est, unde nivelurile medii anuale sunt de multe ori de cinci pâna la zece ori superioare limitelor stabilite de OMS. Tarile cu venituri mici din regiunea Pacificului de Vest le urmeaza îndeaproape.

Potrivit datelor OMS, orasele Riad (Arabia Saudita), Delhi (India), Cairo (Egipt) si Beijing (China) se numara printre cele în care aerul este cel mai încarcat cu particule MP10.

În Europa, nivelurile de concentratii de particulele materiale din cele doua tipuri sunt practic aceleasi la Londra si Geneva si usor mai ridicate la Paris si Roma, noteaza OMS.

Majoritatea surselor de poluare a aerului din mediul urban nu provin de la persoane fizice, potrivit agentiei ONU, care recomanda limitarea emisiilor cosurilor de fum industriale, cresterea gradului de utilizare a energiei din surse regenerabile si încurajarea transportului în comun rapid si a retelelor de piste pentru biciclete.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.