Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS avertizează cu privire la situația dramatică a palestinienilor: 'Sistemul de sănătate din Fâşia Gaza este în genunchi'

newsweek.com
gaza spital

Sistemul de sănătate din Fâşia Gaza este "în genunchi", a avertizat vineri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în faţa Consiliului de Securitate al ONU, menţionând că jumătate din cele 36 de spitale ale enclavei nu mai funcţionează "deloc", transmite AFP, citat de Agerpres.

"Situaţia de pe teren este imposibil de descris: coridoarele spitalelor în care sunt îngrămădiţi răniţi, bolnavi şi muribunzi, morgi pline, operaţii fără anestezie, zeci de mii de oameni refugiaţi în spitale", a lansat Tedros Adhanom Ghebreyesus, menţionând peste 250 de atacuri asupra instituţiilor sanitare din Gaza şi Cisiordania de la începutul războiului declanşat de atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie şi 25 împotriva unor instituţii din Israel.

"Cel mai bun mod de a sprijini aceşti lucrători din domeniul sănătăţii şi oamenii pe care îi îngrijesc este să le oferiţi mijloacele de care au nevoie pentru îngrijire: medicamente, echipamente medicale şi combustibil pentru generatoarele de spitale", a adăugat el, solicitând o creştere a ajutorului umanitar care soseşte prin punctul de trecerea Rafah şi reluând apelurile repetate din partea oficialilor ONU pentru o "încetare a focului".

"Înţeleg prin ce trec copiii din Gaza pentru că eu am trăit acelaşi lucru când eram copil", a remarcat directorul general al OMS, originar din Tigray, în Etiopia."Zgomotul împuşcăturilor şi obuzelor care şuierau prin aer, mirosul de fum după ce au lovit, gloanţe, trasoare în noapte, frica, suferinţa", a descris el, denunţând, pe de altă parte, atacurile "barbare" din 7 octombrie şi cerând eliberarea ostaticilor Hamas.

Secretarul general al OMS a cerut şi reforma organismului ONU

În timp ce Consiliul de Securitate, profund divizat pe această temă, nu a putut de la începutul războiului să vorbească cu o singură voce, secretarul general al OMS a cerut şi reforma organismului ONU."Consiliul de Securitate, de multă vreme cred asta, nu mai îndeplineşte rolul pentru care a fost creat", menţinerea "păcii şi securităţii" globale, a insistat el.

Directorul Semilunii Roşii Palestiniene, Marwan Jilani, vorbind prin conexiune video, le-a cerut membrilor Consiliului "să facă tot ce le stă în putinţă pentru a preveni noi decese şi noi suferinţe". El a denunţat în special situaţia de la spitalul Al-Quds din oraşul Gaza, care, potrivit Semilunii Roşii, a fost vineri ţinta soldaţilor israelieni de elită.

"Mă pregăteam să informez Consiliul despre deficitul critic de combustibil, alimente şi apă, dar sincer, preocuparea noastră principală acum este ameninţarea directă la adresa vieţii răniţilor şi a bolnavilor şi a zecilor de mii de civili adăpostiţi în spital, a spus el. "Ei vă imploră să acţionezi pentru a preveni un alt potenţial masacru".

La începutul şedinţei sale, Consiliul de Securitate a păstrat un minut de reculegere în omagiu victimelor atacurilor Hamas împotriva Israelului (1.200 de morţi conform bilanţului revizuit al autorităţilor israeliene), civililor ucişi în bombardamentele din Fâşia Gaza (peste 11.000 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii Hamas), precum şi jurnaliştilor şi personalului ONU care şi-au pierdut viaţa de la începutul acestui război.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.