Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS dezvaluie harta tarilor afectate de virusul Zika

enational.ro
zika glob

Sabia lui Damocles nu mai atarna doar deasupra continentului american. Virusul Zika, suspectat de cauzarea de malformatii congenitale la bebelusi, in special microcefalie, a fost depistat in Europa si Asia la inceputul acestui an, Organizatia Mondiala a Sanatatii declarand propagarea sa ”urgenta mondiala”.

Descoperit in Uganda in 1974, virusul Zika nu a atins niciodata stadiul de epidemie inainte de 2013, in Polinezia franceza. Persoanele infectate avand provenienta din Pacific au fost cele care l-au introdus in Brazilia, in timpul Cupei mondiale la fotbal in 2014, informeaza 20 Minutes. Ulterior, autoritatile nu au reusit sa indiguiasca emidemia. 1,5 milioane de cazuri de infectie au fost inregistrate in aceasta tara si peste 4.000 de cazuri de microcefalie au fost contabilizate in cursul ultimelor trei luni. Epidemia ar putea rapid sa atinga integral continentul american, cu exceptia Chile si Canada. Si traverseaza rapid si oceanele.

In Asia, climatul si conditiile sanitare au putea favoriza propagarea, estimeaza expertii OMS. In Europa, mai multe tari sunt vizate in special de cazurile in care persoane revin din calatoriile de pe continentul american. In Franta metropolitana a fost identificat, la sfarsitul acestei luni, primul caz de infectie Zika transmisa pe cale sexuala. Alte zeci de cazuri au fost inregistrate in Guadelupa, Martinica sau Guyana.

Ingrijorarea este la un asemenea nivel incat ministrul francez al Sanatatii, Marisol Touraine, le-a sfatuit pe femeile insarcinate sa nu viziteze aceste teritorii. Un sfat pe care organizatorii Jocurilor Olimpice din 2016 de la Rio l-au dat la randul lor. La ora actuala, 35 de tari sunt atinse de virusul Zika.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.