Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS face recomandări sportivilor şi spectatorilor care vor merge în Brazilia

zika virus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat joi femeilor însărcinate să nu asiste în această vară la Jocurile Olimpice şi Paralimpice din Brazlia, ţara cea mai afectată de virusul Zika, transmite joi AFP. Într-un comunicat difuzat împreună cu Organizaţia Panamaericană a Sănătăţii (OPS), OMS a alcătuit o listă cu recomandări făcute sportivilor şi spectatorilor care vor merge la Rio de Janeiro la Jocurile care vor avea loc între 5 august şi 18 septembrie, conform Agerpres.

 

Brazilia este una dintre cele 58 de ţări afectate de virusul Zika, transmis de un ţânţar şi care poate provoca microcefalie la fetus, malformaţie gravă şi ireversibilă ce se caracterizează printr-o talie anormal de mică a craniului.

 

OMS şi OPS menţionează că Jocurile Olimpice se vor desfăşura în Brazilia în timpul iernii australe, anotimp în care activitatea ţânţarilor este mai slabă, riscul de pişcături fiind prin urmare mai redus. Cele două organizaţii "recomandă totuşi femeilor însărcinate să nu meargă în regiunile de transmitere a virusului Zika, inclusiv la Rio de Janeiro". "Se mai recomandă partenerilor sexuali ai femeilor însărcinate care se întorc din zone afectate să aibă relaţii intime protejate sau să le suspende pe perioada sarcinii", arată comunicatul. După întoarcerea unui partener din zone de risc s-au înregistrat mai multe cazuri de transmitere pe cale sexuală.

 

OMS şi OPS îi mai sfătuiesc pe sportivi şi vizitatori să aplice de mai multe ori pe zi produse împotriva ţânţarilor şi să poarte de preferinţă îmbrăcăminte deschisă, care să acopere cât se poate de mult corpul. Cele două organizaţii mai recomandă utilizarea prezervativelor sau evitarea oricărei relaţii sexuale în timpul şederii în Brazilia, precum şi cel puţin patru săptămâni de la întoarcerea în ţară, dar şi camere dotate cu aer condiţionat.

 

Ele mai recomandă şi evitarea zonelor defavorizate şi suprapopulate, unde lipsa apei curente şi a igienei favorizează dezvoltarea ţânţarilor.

 

Brazilia este ţara cea mai afectată din lume de virusul Zika, înregistrând circa 1,5 milioane de persoane contaminate din 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.