Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS, reacție dură cu privire la obstacolele ce împiedică livrarea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza

canberratimes.com.au
rafah gaza ajutoare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a denunţat joi nenumăratele obstacole care limitează drastic sosirea ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza, de care populaţia şi infrastructura sanitară au o nevoie vitală, transmite AFP, citat de Agerpres.

Cerând "cel puţin o pauză umanitară şi, în mod ideal, o încetare a focului", directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apreciat că situaţia "pe teren în Gaza este de nedescris", în timpul unui briefing de presă la Geneva.

Doctorul Mike Ryan, responsabil pentru situaţiile de urgenţă în cadrul organizaţiei, a denunţat aspru obstacolele în calea distribuirii ajutoarelor, atunci când acestea reuşesc să intre pe teritoriul palestinian.

"Să laşi să treacă camioane peste graniţă este una, dar să le duci acolo unde sunt necesare este cu totul altceva şi asta nu a fost facilitată, nu a fost susţinută şi, de fapt, este mai degrabă contrariul", a protestat medicul irlandez care a fost recent în Egipt, unde se află Rafah, singurul punct de trecere cu Fâşia Gaza.

Controalele draconice ale Israelului

Israelul are cerinţe foarte stricte cu privire la ceea ce poate intra în Fâşia Gaza, iar în Rafah tone de ajutor continuă să se acumuleze de partea egipteană a frontierei, în aşteptarea de a fi inspectate de Israel, potrivit unui oficial american.

"În acest moment, nu avem un proces de deconflictizare eficient, nu există acces umanitar şi toţi cei care spun că ajutorul umanitar ajunge, nu este adevărat!", a spus el.

"Nu am avut niciodată mai multe dificultăţi în stabilirea regulilor de angajament de bază", conform doctorului Mike Ryan."Sincer, m-am săturat să aud că dăm toate aceste asigurări care nu prea există pe teren pentru oamenii cu care lucrăm", a spus el, vizibil exasperat.

"Este responsabilitatea tuturor părţilor implicate în conflict să permită aprovizionarea acestor spitale", a spus Ryan."Autorităţile de ocupaţie au o responsabilitate specială de a se asigura că aceste facilităţi sunt nu numai protejate, ci şi dotate cu personal pentru a răspunde nevoilor populaţiei pe care o deservesc", a insistat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.