Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS regretă decizia lui Donald Trump de a suspenda finanţarea organizaţiei pe care a acuzat-o că a gestionat prost pandemia de coronavirus

Vox
Donald Trump

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis miercuri că "regretă" decizia preşedintelui american Donald Trump de a suspenda finanţarea organizaţiei, pe care a acuzat-o că a gestionat prost pandemia de coronavirus, scrie AFP, potrivit news.ro.

"Regretăm decizia preşedintelui Statelor Unite de a dispune stoparea finanţării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii", a declarat directorul Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă online.

Gestionarea pandemiei de Covid-19 de către autorităţile sanitare mondiale va fi examinată "la momentul oportun", a asigurat miercuri directorul general al OMS, după decizia americană de a suspenda finanţarea organizaţiei.

"La momentul oportun, performanţele OMS în lupta contra pandemiei de Covid-19 vor fi analizate de statele membre ale OMS şi de organismele independente care asigură transparenţă şi responsabilitate", a indicat Tedros Adhanom Ghebreyesus la conferinţa de presă, subliniind că "acest lucru face parte din procesele obişnuite ale statelor membre".

Reacţii la decizia preşedintelui american Donald Trump de a suspenda contribuţia ţării sale pentru OMS au venit din partea mai multor oficiali.

Citește și: BOR reacționează după declarația președintelui: BOR a respectat întocmai toate normele impuse prin leg

Pentru secretarul general al ONU Antonio Guterres, nu este momentul de a reduce finanţarea operaţiunilor OMS sau a oricărei alte instituţii umanitare care luptă împotriva coronavirusului şi va exista întotdeauna timp pentru a studia după aceea "cum au reacţionat toţi aceia care au fst implicaţi în criză".

China şi-a exprimat "preocuparea", estimând că această decizie va slăbi capacităţile OMS şi va submina cooperarea internaţională contra epidemiei".

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, "regretă profund" decizia americană, afirmând că eforturile OMS "sunt mai necesare ca oricând pentru a ajuta la oprirea pandemiei".

În lupta contra pandemiei, "una dintre cele mai bune investiţii este de a întări Naţiunile Unite, în special OMS, care este subfinanţată, de exemplu pentru a dezvolta şi a distribui teste şi vaccinuri", a scrie pe Twitter ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, adăugând că "a blama nu ajută".

Franţa "regretă" decizia americană, potrivit purtătoruluid e cuvânt al guvernului Sibeth Ndiaye. Parisul speră la "o reîntoarcere la normalitate" pentru ca OMS să poată să-şi continue activitatea.

Regatul Unit "nu intenţionează să oprească finanţarea OMS, considerând că are un rol important în a lua măsuri cu privire la criza sanitară mondială", potrivit purtătorului de cuvânt al premierului Boris Johnson, el însuşi contaminat de virus. "Este esenţial ca ţările să lucreze împreună pentru a combate această ameninţare comună".

Rusia a denunţat "o abordare foarte egoistă" din partea Statelor Unite şi a calificat-o drept "foarte alarmantă".

Bill Gates, unul dintre principalii donatori privaţi pentru OMS prin fundaţia sa, a caracterizat decizia americană "periculoasă în timpul crizei sanitare mondiale", afirmând că "dacă activitatea OMS este oprită, nicio altă organizaţie nu o va putea înlocui, lumea are nevoie de OMS".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.