Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS s-a speriat de variola maimuței și organizează o reuniune de urgenţă: Mai multe cazuri suspecte depistate şi în Ţările de Jos

bbc.co.uk
variola maimutei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) urmează să organizeze vineri o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre variola maimuţei, conform unor surse apropiate agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), informează Reuters, potrivit agerpres.

Comitetul care se va întruni este Grupul consultativ strategic şi tehnic pentru riscuri epidemice şi pandemice (STAG-IH), care consiliază OMS asupra riscurilor de infectare ce ar putea reprezenta o ameninţare pentru sănătatea globală.

Directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, s-a arătat vineri îngrijorat de faptul că răspândirea variolei maimuţei s-ar putea accelera pe continent pe măsură ce oamenii se adună în cadrul petrecerilor şi festivalurilor în lunile de vară.

"Pe măsură ce intrăm în sezonul estival în regiunea europeană, cu adunări în masă, festivaluri şi petreceri, sunt îngrijorat că transmiterea s-ar putea accelera, în condiţiile în care cazurile detectate până în prezent se numără în rândul celor care întreţin activităţi sexuale, iar simptomele sunt pentru mulţi nefamiliare", a declarat Hans Kluge citat într-un comunicat.

Peste 100 de cazuri depistate cu această boală virală, care se răspândeşte prin contact direct şi are în general simptome uşoare, au fost raportate recent în afara ţărilor din Africa unde este endemică.

Mai multe cazuri suspecte de variola maimuţei au fost identificate în Ţările de Jos, relatează vineri agenţia de presă ANP, citând agenţia sanitară guvernamentală.

Rezultatele finale ale testelor nu sunt deocamdată disponibile, a raportat agenţia citând Institutul Naţional pentru Sănătate (RIVM).

RIVM nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, notează Reuters.

Peste 100 de cazuri de variola maimuţei ("monkeypox"), o infecţie virală mai des întâlnită în Africa Centrală şi de Vest au fost raportate în Europa în această săptămână, autorităţile germane descriind focarul drept cel mai mare înregistrat vreodată în regiune.

Autorităţile sanitare din Spania a raportat vineri 23 de noi cazuri confirmate de variola maimuţei, în principal în regiunea Madrid, unde cele mai multe infecţii sunt asociate cu un focar de la o saună pentru adulţi.

Numărul total al cazurilor din Spania a ajuns în prezent la 30, în timp ce 23 de cazuri confirmate au fost identificate în ţara vecină Portugalia, unde nouă noi cazuri au fost depistate vineri.

Autorităţile de la Madrid lucrează la urmărirea cazurilor în principal dintr-un singur focar asociat cu o saună, a declarat vineri reporterilor directorul regional pe probleme de sănătate Enrique Ruiz Escudero. Cuvântul saună este utilizat în Spania pentru a descrie stabilimentele populare în rândul persoanelor homosexuale, notează Reuters.

Douăzeci de cazuri au fost depistate în Marea Britanie - unde autorităţile oferă un vaccin împotriva variolei lucrătorilor sanitari şi altor persoane care ar fi putut fi expuse. Agenţia de Securitate Sanitară din Marea Britanie a declarat că o proporţie notabilă dintre cazurile recente din această ţară şi din Europa au fost identificate la homosexuali şi bărbaţi bisexuali.

Spania evaluează diferite opţiuni terapeutice, cum ar fi antivirale şi vaccinuri, dar până în prezent toate cazurile prezintă simptome uşoare şi, prin urmare, nu a fost necesar un tratament specific ad-hoc, a declarat vineri reporterilor ministrul spaniol al Sănătăţii, Carolina Darias.

Cazurile din Portugalia rămân sub monitorizare clinică, însă niciunul nu a fost internat în spital pentru ca toate sunt în stare stabilă, a precizat autoritatea sanitară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.