Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS spune că s-au produs deja peste un miliard de doze de vaccinuri anti-COVID-19: 'Sărbătoarea se poate transforma foarte repede în doliu'

Freepik
vaccin

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel la creşterea vigilenţei în timpul sărbătorilor de sfârşit de an, în contextul în care numărul de decese săptămânale a crescut cu 60% în cursul ultimelor şase săptămâni, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Sezonul sărbătorilor este un moment de destindere şi de celebrare, dar nu trebuie să ne relaxăm vigilenţa. Sărbătoarea se poate transforma foarte repede în doliu dacă nu luăm măsurile de prevedere bune", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Persoanele care trăiesc într-o regiune cu o puternică rată de transmitere, a adăugat el, trebuie să-şi examineze "atent" planurile pentru sărbătorile de la sfârşitul anului pentru a garanta securitatea tuturor. "Acesta ar putea fi cel mai frumos cadou pe care vi-l puteţi face, cadoul sănătăţii, vieţii, iubirii, bucuriei şi speranţei", a spus şeful OMS.

Numeroase ţări europeni au semnalat vineri niveluri "prea ridicate" de contaminări cu COVID-19 odată cu apropierea Crăciunului, într-un moment în care epidemia este mai activă ca niciodată în SUA.

Citește și: Noi vești importante! Cu cât ar trebui să crească, până la urmă, alocațiile începând cu noul an

"În cursul ultimelor şase săptămâni, numărul deceselor săptămânale a crescut cu circa 60%", şi-a exprimat îngrijorarea şeful OMS, precizând că majoritatea cazurilor şi deceselor sunt înregistrate în Europa şi pe continentul American.

Aflată alături de el, Maria Van Kerkhove, responsabilă de gestionarea pandemiei la OMS, a subliniat şi ea diferenţele regionale.

"Creşterea cu 60% a deceselor în cursul ultimelor şase săptămâni nu este repartizată uniform în lume", a spus ea, existând o creştere de aproape 100% în Europa, de 54% pe continentul american, de 50% în Africa, de 15% în Pacificul de Vest, de 10% în Mediterana de Est şi de 7,5% în Asia de Sud-Est.

Citește și: Fundația Bill și Melinda Gates, donație uriașă de bani pentru dezvoltarea unor vaccinuri mai ieftine împotriva COVID-19

În pofida sosirii vaccinurilor în anumite ţări, "virusul este încă în circulaţie" şi marea majoritate a populaţiei poate fi în continuare infectată, a insistat ea.

"Situaţia mondială este încă instabilă pe plan epidemiologic", a adăugat la rândul său responsabilul pentru situaţii de urgenţă sanitară al OMS, Michael Ryan, făcând apel la ţările lumii să-şi sporească activităţile de depistare.

Pentru a evita ca ţările cele mai bogate să cumpere toate dozele de vaccinuri care în primele luni nu vor fi disponibile decât în cantităţi limitate, OMS a pus la punct un mecanism care ar urma să permită distribuirea echitabilă a vaccinurilor şi altor eventuale tratamente.

"Deja aproape un miliard de doze din trei vaccinuri-candidat au fost obţinute" în cadrul acestui sistem la care participă 189 de ţări, a explicat şeful OMS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.