DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

OMS: 'Zeci de milioane de diabetici nu au acces la suficientă insulină'

diabet

Zeci de milioane de diabetici nu reuşesc să-şi procure insulina de care au nevoie, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, solicitând o scădere a preţurilor şi un acces îmbunătăţit, informează AFP.

Peste 420 de milioane de persoane suferă în prezent de diabet pe plan global, cifră care a crescut de aproape patru ori în ultimii 40 de ani, a amintit OMS.

În ciuda unei aprovizionări abundente, ''există probleme cu accesul la îngrijiri medicale pe plan global şi în special în ţările cu venituri mici'', a subliniat Kiu Siang Tay, care se ocupă de acest subiect în cadrul OMS, cu prilejul unei conferinţe de presă.

Preţul crescut împiedică numeroşi diabetici să aibă acces la preţiosul hormon care permite ţinerea bolii sub control, în special în ţările cu venituri mici sau intermediare, dar şi în ţări unde preţurile medicamentelor sunt reglementate doar într-o mică măsură, cum ar fi Statele Unite.

Insulina este un hormon care permite reglarea nivelului de glucoză (zahăr) din organism şi reprezintă principalul tratament împotriva diabetului de tip 1 (asociat unui deficit al acestui hormon la nivelul pancreasului) sau de tip 2, care afectează cel ai adesea persoanele supraponderale.

Insulina - descoperită în urmă cu un secol de cercetători canadieni - permite unui număr de nouă milioane de bolnavi diagnosticaţi cu diabet de tip 1 să ţină sub control o maladie care în trecut era mortală şi unui număr de 60 de milioane de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2 să reducă riscurile renale, pierderea vederii sau amputarea unui membru.

Descoperitorii insulinei, Frederick Banting şi John Macleod, au vândut patentul pentru un dolar canadian în scopul facilitării accesului bolnavilor la acest tratament. ''Din păcate, acest gest de solidaritate a fost înlocuit de o industrie care valorează miliarde de dolari şi care a îngreunat accesul'', a subliniat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dacă cei nouă milioane de bolnavi diagnosticaţi cu diabet de tip 1, a căror supravieţuire depinde de insulină, au în general acces la hormon, acest lucru se întâmplă doar în cazul a jumătate dintre cei 63 de milioane de bolnavi afectaţi de diabetul de tip 2.

OMS identifică mai multe obstacole, cum ar fi trecerea la insulina de sinteză, de cel puţin 1,5 ori mai scumpă decât insulina de origine umană, chiar dacă ''insulina umană funcţionează în general destul de bine (...) pentru majoritatea celor care suferă de diabet'', a afirmat doctorul Tay.

O altă problemă este că 90% din piaţă este controlată doar de trei grupuri farmaceutice (Eli Lilly, Novo Nordisk şi Sanofi), ceea ce creează ''un mediu puţin propice concurenţei'', preţurile fiind insuficient reglementate şi lipsite de transparenţă, canalele de aprovizionare fiind foarte fragile, iar infrastructurile sanitare, deseori prost adaptate.

În plus, cercetarea în domeniu este orientată mai degrabă către pieţele bogate, deşi 80% dintre diabetici trăiesc în ţări cu venituri mici sau intermediare.

A produce mai mult, a plăti mai puţin

OMS, care este în discuţii cu fabricanţii, recomandă creşterea producţiei de insulină de origine umană şi creşterea numărul de producători al echivalentului de sinteză pentru a determina scăderea preţurilor.

Organizaţia recomandă totodată reglementarea preţurilor, promovarea fabricării locale pentru regiunile deservite defectuos în prezent şi facilitarea accesului la instrumente de diagnostic şi aparate pentru măsurarea glicemiei, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit organizaţiei, producătorii s-au angajat să îmbunătăţească accesul la insulina de sinteză şi au acceptat participarea la programul de precalificare, lucru care ar trebui, în cele din urmă, să permită creşterea ofertei pe piaţă şi scăderea preţului insulinei, dar şi a preţului testelor şi aparatelor de măsurare.

OMS a înscris în octombrie analogii de insulină (de sinteză) pe lista sa de medicamente esenţiale şi intenţionează de asemenea să instituie un mecanism de comandă internaţional sub egida ONU. Potrivit organizaţiei, producătorii şi-au luat angajamentul că vor participa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.