Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omul de încredere al lui Orban, Ionel Dancă, anunță relansarea economică, dar pregătește în culise mutări care de fapt o sabotează

Radu Pop
Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban Ionel Danca

Gazele din Marea Neagră sunt o oportunitate uriaşă pentru România, dar nu vor rămâne aşa pentru totdeauna, iar, în acest moment, proiectul este blocat politic, a declarat, marţi, 30 iunie, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, la evenimentul Energy Strategy Summit.

Este un nou semnal de alarmă tras de companii în legătură cu jocurile politice care se fac pe seama unor proiecte care ar putea aduce României 30 de miliarde de euro din exploatarea celor 200 de miliarde de metri cubi de gaze. Pentru că directorul unei companii precum OMV știe culisele, iar declarația a fost făcută pentru urechile celor care pregătesc noi mutări cheie menite să perpetueze blocajul.

Dacă se va concretiza, una dintre ele va fi un deja vu. La șefia ACROPO, o instituție cheie pentru operațiunile offshore din Marea Neagră este pregătit să fie readus Iulian Offenberg. Cine trage sforile pentru el? Nimeni altul decât un prieten vechi și un alt sinecurist la stat, Ionel Dancă. Dancă este acum omul de încredere al premierului Ludovic Orban din poziția de șef al Cancelariei, dar în ultimii cinci ani fostul jurnalist a lucrat ca expert în comunicare pentru politicieni din toate partidele importante din România (PSD, PNL, USR).

Similar, Iulian Offenberg a ajuns  șef al ANRM, vicepreședinte, apoi șef al ACROPO în mandatul premierului PSD, Mihai Tudose, după ce anterior slujise senatorului de Hunedoara, Haralambie Vochițoiu (fost PSD, fost PPDD, fost UNPR), apoi în 2015 lui Andrei Gerea, viitor ministru al Economiei. De altfel, carierele de sinecuriști ale celor doi au mai multe puncte comune, locurile unde s-a și sudat amiciția lor transpartinică.

În mai 2014, Dancă ajunge consilierul lui Andrei Gerea, după ce în 2013 îl slujise pe ministrul economiei, Varujan Vosganian. În decembrie 2014, devine consilierul PSD-istului Constantin Niță (condamnat definitiv la patru ani de închisoare). În iulie 2014, ministrul Niță îl răsplătește pe Dancă cu un loc în consiliul de administrație al companiei CupruMin SA Abrud, o controversată societate de stat. După ce Niță iese din peisajul politic, Dancă sare alături de Mihai Tudose, cel care l-a promovat din pix și pe Offenberg la Acropo în 2017. Așadar, cu excepția lui Vosganian, regăsim toate celelalte nume și în parcursul lui Offenberg, la fel calitatea de membru al CA al CupruMin. Cei doi sinecuriști au fost “colegi” și la Conversmin - Dancă - ca membru al CA, iar Offenberg - ca director chiar în perioada când milioane de euro au fost scoși ilegal din companie.

Ironic sau nu, astăzi, 1 iulie, Dancă va modera evenimentul care prezintă “Planul National de Investiții și de Relansare Economică” al Guvernului României la care participă patronatele, sindicatele (inclusiv Meridian, unde Dancă a lucrat cândva ca expert pe comunicare), reprezentanți ai corpului diplomatic și al celui academic. Sigur va participa și CEO-ul OMV, Christina Verchere, care va avea ocazia să-i spună în față lui Dancă ce o îngrijorează legat de proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.