Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMV face cea mai mare descoperire de gaze din ultimii 40 de ani

cursdeguvernare.ro
omv

Descoperirea de către OMV a unei resurse interne de gaz coincide cu acordul său de a importa GNL de la BP pentru a fi regazificat la Rotterdam, deoarece Austria pregătește o strategie pentru a-și asigura securitatea energetică, scrie jpt.spe.org.

Compania de stat OMV de petrol, gaze și produse chimice a realizat ceea ce numește cea mai mare descoperire de gaze naturale a țării în ultimii 40 de ani, anunțând descoperirea împreună cu vestea că a semnat și un acord de vânzare și cumpărare pe termen lung (SPA) cu BP pentru a furniza până la 1 mtpa de GNL pe parcursul unui deceniu, începând din 2026.

În cadrul SPA, BP va livra GNL din portofoliul său global către instalațiile de regazificare de la terminalul Gate LNG din Rotterdam, Țările de Jos, unde OMV deține capacitate de regazificare, sau prin alte terminale din Europa, au anunțat companiile în comun pe 28 iulie.

În aceeași zi, OMV a anunțat, de asemenea, că a confirmat o descoperire de gaze naturale la puțul său de explorare Wittau Tief-2a, pe care compania o operează în sudul Austriei, care a fost forat la o adâncime de 5000 m în decurs de 5 luni.

O evaluare preliminară a indicat resurse potenţiale recuperabile de aproximativ 48 TWh (28 milioane BOE), a detaliat OMV într-un comunicat de presă. Dacă se dezvoltă pe deplin, perspectiva ar putea crește producția de gaze naturale a Austriei cu 50%.

În prezent, OMV cântărește opțiuni pentru evaluarea ulterioară a Wittau Tief-2a și o posibilă accelerare a dezvoltării sale împreună cu instalația de gaze naturale operată de OMV din orașul Aderklaa, la aproximativ 10 km de perspectivă.

Alfred Stern, președintele consiliului executiv și CEO al OMV, a declarat că descoperirea „marchează o contribuție majoră la furnizarea de gaze naturale a clienților noștri, în special în Austria”. Comentând în continuare cu privire la acordul BP, el a spus că diversificarea aprovizionării atât din „producția proprie, cât și din surse externe din Norvegia, precum și volumele suplimentare de GNL (este) una dintre prioritățile cheie ale OMV”.

OMV susține că se numără printre operatorii de câmp maturi din lume cu cele mai mari rate de recuperare, producând 30 până la 60% din petrolul disponibil și până la 90% din gazul existent, în funcție de zăcământ, potrivit site-ului companiei. OMV atribuie acest lucru utilizării celor mai noi tehnologii în gestionarea apei sărate, foraj direcțional și îmbunătățirea duratei de viață a pompei de alimentare.

OMV primește mai mult acces la conductele de gaz prin Italia și Germania

La începutul lunii iulie, OMV a fost atribuită prin licitație anuală capacități suplimentare de transport prin conducte europene de aproximativ 40 TWh pe an pentru perioada octombrie 2023 – septembrie 2026 și aproximativ 20 TWh pe an pentru perioada dintre octombrie 2026 și septembrie 2028.

Punctele de transfer de graniță pentru gaze sunt în orașele Oberkappel prin Germania și Arnoldstein prin Italia. Aceste capacități, în combinație cu alte surse alternative de gaze non-rusești, asigură pe termen mediu obligațiile de furnizare ale OMV față de clienții săi contractuali, a informat OMV pe 5 iulie într-un alt comunicat de presă.

Directorul general al companiei, Alfred Stern, a declarat pentru Financial Times (FT) într-un interviu 4 zile mai târziu, însă, că, în ciuda faptului că pare sigur „pe termen mediu”, OMV va continua să cumpere cea mai mare parte a gazului său din Rusia în această iarnă, în baza unui contract „take or pay” semnat de companie cu Gazprom în 2018.

Contractul se încheie până în 2040 și, în timp ce petrolul rusesc este supus sancțiunilor occidentale, gazul rusesc nu este sancționat. În interviul FT, Stern a observat că „eliminarea

anumitor surse va duce și la creșterea prețurilor” și „există o obligație pe care o avem ca companie industrială de a ne asigura că folosim acele surse atâta timp cât sunt acceptabile din punct de vedere legal”.

Stern a remarcat că livrările Austriei de gaze din Rusia au fost neregulate în 2022, fluctuând între 20 și 70% din importurile lunare de gaze ale OMV și că fluxurile s-ar putea încheia complet în 2024 dacă Ucraina va acționa ca urmare a amenințării sale de a nu-și reînnoi acordul de tranzit prin conducte cu Rusia, care expiră anul viitor.

Shell

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.