Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Onești: Monument nou pentru eroii Războiului de Reîntregire, inaugurat de ziua Reginei Maria

Who is Romania
Regina Maria

Parohia Sf. Nicolae din Onești a strămutat osemintele a 23 de eroi ai Războiului de Reîntregire într-un monument refăcut în apropierea bisericii. În curtea bisericii parohiale Regina Maria a participat în 1916 la comemorarea sutelor de eroi căzuți în zonă (foto sus), notează Basilica.ro.

Parohul Ioan Berdan, preoții co-slujitori și credincioșii parohiei au refăcut cripta eroilor, iar după ce au adunat cu grijă osemintele în ea, duminică au organizat o slujbă de pomenire.

„În timpul Marelui Război Regina Maria spunea că sunt sute de ostași îngropați în jurul bisericii Sf. Nicolae”, a scris pe Facebook Părintele Ioan Bârgăoanu, Protopopul de Onești. „Recunoștință eroilor neamului nostru românesc!”

Regina Maria a devenit erou național în timpul Războiului de Reîntregire. A încurajat răniții și soldații din cele mai fierbinți puncte de luptă și a organizat rețeaua de spitale de campanie fără să se teamă de gloanțe sau de epidemiile de tifosul și gripă spaniolă.

A fost supranumită „Mama răniților“ și „Regina-soldat“, fiind și comandant onorific al Regimentului 4 Roșiori, care îi poartă numele și a cărui uniformă a îmbrăcat-o, fiind o iscusită călăreață.

După retragerea în Moldova, care a avut loc în decembrie 1916, Bacăul a devenit cel mai important centru militar. Aici era, încă de la începutul războiului, comandamentul Armatei de Nord, condusă de Generalul Constantin Prezan.

Ulterior, la Bacău a fost stabilit și comandamentul Armatei a doua. Generalul Averescu a coordonat de la Bacău, din Casa Anania (str. George Bacovia nr. 49), glorioasele lupte din 1917, inclusiv rezistența de pe linia Oituzului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.