Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONG: Tudorel Toader este anchetat disciplinar; folosea biroul pentru interviuri cu toate că nu mai avea acest drept

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

ONG-ul Reset Iași relatează faptul că Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, este anchetat disciplinar, după ce ar fi folosit biroul de rector pentru interviuri când era ministru al Justiției. Comisia de Etică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași a fost obligată de Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) să înceapă procedura de anchetare disciplinară a lui Tudorel Toader, rectorul universității ieșene, potrivit unui comunicat al ONG-ului Reset Iași.

„CEMU obligă Comisia de Etică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași să inițieze procedura de anchetare disciplinară a lui Tudorel Toader.

În februarie 2020, Reset adresa Comisiei de Etică a UAIC o sesizare privind săvârșirea unei abateri disciplinare de către Tudorel Toader care, pe vremea când era ministru al Justiției, a acordat două interviuri din biroul de rector al Universității, deși se auto-suspendase din funcția de rector.

Conform Codului de etică al Universității, abaterile au fost următoarele:

  • obținerea, pretinderea sau nerefuzarea unor avantaje necuvenite
  • folosirea abuzivă a calității de membru al comunității academice
  • folosirea numelui UAIC, a resurselor umane, financiare sau materiale în scopuri politice partizane

Comisia de Etică a Universității a invocat presupuse conflicte de interese și incompatibilități în codul de etică și deontologie profesională universitară, precum și un document fără valoare juridică.

Am adresat apoi o cerere 544/2001 de acces la informații de interes public, în care am solicitat informații despre demersurile de a constitui o comisie externă care să se pronunțe asupra faptelor sesizate, însă răspunsul a fost că nu s-a luat în calcul constituirea unei comisii externe și nici nu s-au identificat alte soluții pentru a rezolva speța.

Reset a mers mai departe și s-a adresat forului superior, respectiv Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU - este un organism care aparține de Ministerul Educației Naționala), care ne-a dat dreptate în totalitate, obligând Comisia de Etică să se pronunțe cu privire la sesizarea depusă și, eventual, să recurgă la experți externi, cum s-a mai procedat, de altfel, în trecut.

De altfel, am și fost informați în urmă cu câteva zile că, în ședința extraordinară din 28.04.2021, Comisia de Etică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a decis redeschiderea cazului și validarea sesizării, respectiv demararea procedurilor de cercetare”, anunță Reset Iași.

Citește și: Tudorel Toader bagă bățul în gardul PNL-USR-PLUS: 'Au nostalgia protocoalelor' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.