Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONG-ul britanic Amnesty are 'dovezi copleșitoare' privind crime de război israeliene în Fâșia Gaza

nbcnews.com
gaza civili

Cinci atacuri "ilegale" comise de Israel în Fâșia Gaza au fost înregistrate între 7 și 12 octombrie de către organizația neguvernamentală Amnesty International, care le consideră "crime de război". Amnesty International susține luni că are "dovezi copleșitoare", scrie La Libre Belgique, conform Rador Radio România.

Se bazează pe mărturii, imagini din satelit, precum și videoclipuri "verificate" și fotografii ale site-urilor vizate de bombardamentele israeliene. Aceste atacuri "au încălcat dreptul internațional umanitar", conchide organizația internațională cu sediul central în Marea Britanie.

În mai multe cazuri, investigațiile "nu au ajuns la concluzia că în zonă ar fi fost ținte militare în momentul atacului". ONG-ul amintește că atacurile disproporționate sau atacurile efectuate fără distincție între obiectivele civile și cele militare sunt interzise de dreptul internațional.

Ea a mai arătat că armata israeliană nu a emis întotdeauna un avertisment către populație înainte de a lovi sau, când a făcut-o, nu a fost într-un mod eficient: "În unele cazuri, nu a informat decât o singură persoană despre lovitura care a avariat clădiri întregi sau străzi aglomerate sau a dat ordine de "evacuare" neclare, care i-au lăsat pe locuitori în incertitudine cu privire la orare. În cele cinci cazuri examinate, forțele israeliene nu au avut grijă să se asigure că civilii se pot evacua într-un loc sigur".

Prin urmare, secretarul general al Amnesty International, Agnès Callamard, solicită „Oficiului Procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) să accelereze investigațiile în curs privind probele privind posibilele crime de război și alte crime de drept internațional imputabile tuturor părților".

ONG-ul anunță că își continuă investigațiile asupra a zeci de alte ofensive israeliene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.