Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONG-ul Transparency International a acuzat guvernul unui land german că acoperă influenţa Rusiei într-o fundaţie

digi24.ro
Germania

ONG-ul Transparency International a acuzat miercuri guvernul landului german Mecklenburg-Pomerania Inferioară, condus de social-democrata Manuela Schwesig, că acoperă influenţa Rusiei într-o fundaţie creată pentru a eluda posibilele sancţiuni asupra gazoductului Nord Stream 2, ce va transporta gaz din Rusia prin Marea Baltică şi are în acel land punctul terminus din Germania.

Crearea unei fundaţii ''care serveşte deschis activităţilor comerciale ale unei corporaţii statale ruse pentru construcţia unui gazoduct şi pentru a ocoli sancţiunile internaţionale este discutabilă'', a declarat la Berlin la o conferinţă de presă Stephan K. Ohme, expert financiar al Transparency International, relatează agenţia EFE.

''Că, în plus, această fundaţie disimulează beneficiarii pe care-i serveşte de facto este posibil o încălcare a legislaţiei germane şi europene împotriva spălării banilor'', mai crede acesta, potrivit Agerpres.ro.

Conform unor mass-media germane, Fundaţia pentru Climă şi Protecţia Mediului Înconjurător a fost creată de autorităţile regionale din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară cu scopul declarat de a facilita finalizarea lucrărilor de construcţie a gazoductului controlat de compania rusă Gazprom, în cazul în care companiile implicate în proiect ar fi vizate de sancţiuni americane.

Societatea care deţine gazoductul, Nord Stream 2 AG, are 99% din capitalul fundaţiei, numai 1% revenind landului german.

Conform normelor de combatere a spălării de bani, în registrul statal de transparenţă trebuie menţionată orice persoană fizică ce poate exercita o influenţă dominantă asupra unei asociaţii. Or, argumentează Transparency International, în descrierea corespunzătoare acelei fundaţii în registru nu există referiri la consilierul delegat al Gazprom şi nici la Federaţia Rusă, care deţine 50,002% din participaţia la Nord Stream 2.

ONG-ul mai afirmă că a sesizat în decembrie guvernul regional, fundaţia şi Administraţia Federală asupra acestor aspecte, fără ca ele să fie remediate până în prezent.

Transparency International îşi exprimă în criticile sale şi ''preocuparea'' faţă de ''influenţa mai mult sau mai puţin vizibilă'' exercitată de Rusia în Germania prin intermediul mai multor figuri ale politicii germane, menţionându-i pe şefa guvernului din Mecklenburg-Pomerania Inferioară, social-democrata Manuela Schwesig, şi pe fostul cancelar social-democrat Gerhard Schroeder.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.