Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU acordă ajutor pentru 700.000 de irakieni

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (HCR) a anunţat joi că se pregăteşte să acorde ajutor pentru cel puţin 700.000 de oameni la Mosul, ultimul mare bastion al grupării Stat Islamic (SI), în apropierea asaltului asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak, informează AFP, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Un club celebru din București a fost INCHIS: Acuzații de evaziune fiscală

Bătălia de la Mosul, care ar urma să aibă loc până la sfârşitul anului, 'are potenţialul de a deveni una dintre cele mai mari catastrofe din aceşti ultimi ani', a declarat reprezentantul UNHCR în Irak, Bruno Geddo.

'Mai mult de un milion de oameni ar putea fi strămutaţi la momentul viitoarei ofensive şi prevedem că cel puţin 700.000 vor avea nevoie de ajutor, de adăpost, de hrană, de apă', a adăugat el, în timpul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi: Gigi Becali intervine în scandalul momentului: 'Nu am făcut nicio nelegiuire'

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a construit deja tabere în anticiparea acestei strămutări masive de oameni, însă duce lipsă de terenuri, fonduri şi timp pentru a construi altele.

Citește și: Percheziții la creatoarea Adina Buzatu, un celebru scriitor și un cunoscut avocat: Sunt acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani

În total, agenţia ONU speră să poată dispune de 11 tabere pentru refugiaţi până la sfârşitul anului, cu o capacitate de 120.000 de persoane, în timp ce autorităţile irakiene estimează că vor putea primi 150.000 de persoane în alte tabere, a spus Geddo.

Citeşte şi: Alis Grasu îi răspunde lui Cătălin Tolontan, apare numele lui Gigi Becali: 'Nu am luat niciun leu'

Lipsesc astfel 450.000 de locuri în raport cu estimările. ONU intenţionează, în consecinţă, să construiască 'tabere de urgenţă' unde oamenii ar sta pentru perioade scurte, tabere care vor fi situate în 'locuri din apropierea teatrelor de operaţiuni', pentru ca oamenii să poată reveni în satele lor după trecerea pericolului, a explicat responsabilul ONU.

Vezi și: SURSE: Blaga joacă la rupere. Omul impus în conducerea PNL

În luna martie, Irakul a anunţat că a lansat o ofensivă pentru recucerirea oraşului Mosul. De atunci, peste 61.900 de persoane au fugit din Mosul şi din împrejurimi, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Vezi și: Cioloș anunță că vrea PNL: Îmi doresc ca un guvern liberal să continue ce am început

Forţele irakiene care în decurs de doi ani au recucerit teritorii vaste, mai ales în marea provincie de vest Al-Anbar, se pregătesc să lanseze un asalt asupra oraşului. Mai mulţi responsabili occidentali au dat de înţeles că ofensiva ar putea fi lansată în octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.