Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU acuză Azerbaidjanul de crime de război: 'Cei responsabili trebuie să fie judecaţi'

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a evocat luni posibilitatea să fi fost comise crime de război în conflictul din Nagorno-Karabah, unde au avut loc atacuri ''nediscriminatorii'' împotriva populaţiei civile, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Michelle Bachelet a făcut de asemenea referire la înregistrări video, pe care le consideră credibile, ce arată execuţia de către trupele azere a doi soldaţi armeni în uniformă.

Citește și: Un tren cu 85 de călători a lovit o mașină în apropiere de Ploiești: șoferul a fost transportat de urgență la spital

''Deşi pe reţelele sociale circulă multe imagini false, investigaţii riguroase ale mass-media au relevat imagini foarte alarmante, care par să arate trupe azere executând doi armeni în uniformă militară'', potrivit unui comunicat emis de biroul Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului, informează Agerpres.

Textul reaminteşte că, în baza dreptului umanitar internaţional, uciderea deliberată a unor persoane protejate reprezintă o încălcare a Convenţiilor de la Geneva şi, prin urmare, o crimă de război.

Totuşi, adaugă comunicatul, numai un tribunal competent poate determina acest lucru, dar ''părţile au obligaţia de a ancheta acest tip de încălcări în mod eficace, rapid, detaliat şi imparţial şi cei responsabili trebuie să fie judecaţi''.

Michelle Bachelet a mai denunţat şi faptul că, în pofida acordului la care au ajuns vineri părţile în conflict să se abţină de la atacuri deliberate împotriva populaţiei civile, au fost lansate apoi rachete împotriva unor zone populate.

Citește și: Violeta Alexandru îi răspunde lui Kelemen Hunor și dă vina pe președinții de CJ: 'Să meargă să bată la ușa președintelui Consiliului Județean!'

Unul din locurile atacate a fost o piaţă din Stepanakert, capitala provinciei Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit majoritar de armeni, care s-a separat de Azerbaidjan în urma războiului de la începutul anilor '90 şi pe care armata azeră încearcă acum să-l recupereze.

Înaltul comisar al ONU a sesizat de asemenea folosirea unor proiectile cu fragmentare de către ''cele două părţi''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.