Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU anunță că 100.000 de civili din Siria au fost strămutaţi într-o lună de lupte la graniţele provinciei Idleb

reuters
siria

Aproape 100.000 de persoane au fugit de la începutul lunii decembrie de luptele de la graniţele provinciei Idleb, în nord-vestul Siriei, unde regimul desfăşoară o ofensivă împotriva jihadiştilor, a anunţat miercuri ONU, potrivit AFP. Sprijinite de aviaţia rusă, forţele pro-regim au lansat la 25 decembrie o operaţiune pentru recucerirea sud-estului Idlebului, ultima provincie din ţară care nu este sub controlul regimului.

Această provincie este controlată de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham, dominată de fosta ramură siriană a Al-Qaida, conform Agerpres. Conform unui comunicat al Biroului ONU pentru afaceri umanitare (OCHA), 99.569 de civili au fugit la sud de Idleb, în nordul şi nord-estul provinciei vecine Hama, între 1 decembrie şi 9 ianuarie. OCHA atrage atenţia totodată asupra 'intensităţii alarmante' a luptelor. "Bombardamentele au continuat fără oprire asupra locuitorilor din sudul şi sud-estul Idlebului, au făcut victime şi au dus la strămutarea de civili şi au cauzat de asemenea distrugerea unor infrastructuri vitale", a precizat OCHA.

 

"Situaţia din provincia Idleb este extrem de haotică (...) Noile persoane strămutate se instalează sub cerul liber. Mulţi sunt fără adăpost, ceea ce i-ar putea expune la numeroase riscuri", în special în timpul iernii, a adăugat OCHA.

 

96 de civili, dintre care 27 copii, au murit de la 25 ianuarie în raiduri aeriene ale regimului sirian sau ale aliaţilor ruşi în provincia Idleb, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.