Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU aruncă în aer scena internațională: SUA, Franța și Marea Britanie, complici la crimele de război din Yemen?

BBC
yemen Aden

Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit ar putea fi complice la crimele de război din Yemen, prin furnizarea de armament, informaţii secrete şi sprijin logistic pentru coaliţia condusă de Arabia Saudită, care recurge la înfometarea populaţiei ca tactică în conflict, arată un raport al ONU prezentat marţi, la Geneva, potrivit Agerpres.

Citește și: Se repetă filmul din 2014? Tăriceanu calcă pe urmele lui Crin Antonescu .

Potrivit agenţiei Reuters, anchetatorii Organizaţiei Naţiunilor Unite au alcătuit o listă secretă cu suspecţi de crime de război internaţionale, pe baza celui mai recent raport despre infracţiunile comise în cei patru ani de confruntări între coaliţia statelor arabe şi mişcarea Houthi, care controlează capitala yemenită.

Reprezentanţii ONU au constatat că ambele părţi ar putea fi vinovate de crime şi au subliniat rolul jucat de statele occidentale, ca susţinători-cheie ai ţărilor arabe, respectiv de Iran, care sprijină combatanţii Houthi.

Loviturile aeriene ale coaliţiei conduse de saudiţi a ucis civili şi au împiedicat intenţionat distribuţia alimentelor în Yemen, unde civilii sunt ameninţaţi de foamete. La rândul lor, Houthi au bombardat oraşe, au folosit copii ca soldaţi şi au apelat la tactici de asediu.

În 2014, rebelii Houthi au alungat guvernul yemenit din Sanaa, iar în 2015 mai multe state arabe, sub conducerea saudiţilor, au intervenit pentru readucerea la putere a autorităţilor recunoscute internaţional. În războiul care a urmat au fost ucişi zeci de mii de oameni.

Perspectiva foametei în Yemen constituie, potrivit ONU, cea mai mare criză umanitară din lume. Raportorii i-au trimis înaltului comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, o listă secretă cu "indivizi care ar putea fi răspunzători de crime internaţionale", în anexa căreia sunt menţionaţi peste 160 de "actori principali" din rândul comandanţilor militari din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Yemen şi din mişcarea Houthi.

Raportul menţionează că legalitatea transferurilor de armament efectuate de Franţa, Regatul Unit şi SUA "rămâne îndoielnică şi face obiectul mai multor proceduri judiciare interne".

ONU a primit şi relatări despre torturi, violuri şi asasinate politice în închisori secrete, comise de forţele Emiratelor Arabe Unite sau afiliate acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.