Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU avertizează că omenirea merge pe un drum GREȘIT: Noile contacte futures pe apă ar putea declanşa o bulă speculativă pentru accesul la apă potabilă sigură

www.bzi.ro
apă potabilă

Organizaţia Naţiunilor Unite este de părere că noile contracte futures pe apă riscă să creeze o situaţie în care un bun public esenţial va fi tratat ca aurul sau petrolul, lăsând piaţa vulnerabilă la o bulă speculativă, transmite Bloomberg, potrivit AGERPRES.

Noul contract futures pe apă, lansat săptămâna aceasta de operatorul bursier CME Group Inc., ar putea atrage interesul fondurilor speculative şi băncilor, pe lângă fermieri, uzine şi companii de utilităţi interesate să obţină preţuri favorabile, spune raportorul special al ONU pentru acces la apă potabilă sigură şi canalizare, Pedro Arrojo-Agudo. Aceasta riscă să creeze o escaladare a preţurilor pentru o resursă care aparţine tuturor şi este un instrument vital în combaterea pandemiei de COVID-19.

Citește și: Noi vești importante! Cu cât ar trebui să crească, până la urmă, alocațiile începând cu noul an

"Vestea că apa va fi tranzacţionată pe piaţa futures de pe Wall Street arată că valoarea apei, ca drept fundamental al oamenilor este acum în pericol", a subliniat Pedro Arrojo-Agudo.

Noul contract futures este legat de piaţa spot a apei din California, cea mai mare piaţă agricolă din SUA şi a cincea mare economie a lumii. Potrivit ONU, aprovizionarea cu apă se confruntă cu ameninţări crescute din partea schimbărilor climatice, creşterii populaţiei şi poluării din partea activităţilor miniere şi agricole.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.