Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU avertizează că traficul de metamfetamină este în creștere în Afganistan și în regiune

ft.com
afganistan kabul

Traficul de metamfetamină în Afganistan şi ţările din regiune este în creştere, semnalează Oficiul ONU pentru droguri şi criminalitate (UNODC) într-un raport publicat duminică, citat de dpa şi Reuters.

Datele ONU arată o creştere de aproape 12 ori a capturilor de metamfetamină în perioada 2017-2021, conform agerpres.

Aceste capturi ale drogului de presupusă provenienţă afgană au avut loc în Orientul Mijlociu, Asia de sud-est, Africa de est, dar şi în Uniunea Europeană.

Înainte însă ca narcotice cum sunt metamfetamina şi heroina să ajungă pe pieţele principale, în trafic sunt implicate mai multe ţări din diferite regiuni, din Asia de sud-vest până în Europa de sud-est, notează UNODC.

Potrivit raportului, în Afganistan creşte planta efedra, care poate fi folosită pentru producerea metamfetaminei, dar mare parte din producţia acestui drog din Afganistan este realizată pe baza unor ingrediente cum sunt unele medicamente obişnuite utilizate pentru tratarea răcelilor şi alte substanţe chimice industriale, această metodă fiind mai eficientă.

Raportul constată pe de altă parte o scădere a traficului cu heroină în Afganistan, unde, după revenirea lor la putere, în urma retragerii forţelor internaţionale, în 2021, autorităţile talibane au interzis producţia de droguri pe plan naţional, în condiţiile în care această ţară era principalul producător de opium din lume. Talibanii afirmă că forţele de securitate distrug culturile de mac, din care se poate obţine inclusiv heroina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.