DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ONU cere Iranului să înceteze imediat execuțiile pentru crime comise de minori

monusco.unmissions.org
ONU Natiunile Unite

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, le-a cerut vineri autorităţilor iraniene să înceteze imediat execuţiile persoanelor condamnate pentru crime comise atunci când acestea erau minore, execuţii ce încalcă legislaţia internaţională, informează AFP, conform agerpres.ro

Zeid Ra'ad Al Hussein a subliniat că de la începutul anului trei persoane - doi bărbaţi şi o femeie - au fost executate în Iran pentru crime comise pe când aveau 15 şi 16 ani, în timp ce de-a lungul întregului an 2017 au avut loc cinci execuţii prin spânzurare ale unor condamnaţi de acelaşi tip. 

Un al patrulea condamnat, care trebuia se pare să fie executat miercuri, ar fi beneficiat de o suspendare de şase luni a pedepsei, a precizat Înaltul Comisar al ONU într-un comunicat dat publicităţii la Geneva. Circa 80 de persoane aşteaptă, de asemenea, pe culoarul morţii pentru crime comise când aveau mai puţin de 18 ani, potrivit UNHCR. 

"Execuţia de minori delincvenţi este total interzisă de legislaţia internaţională, indiferent care sunt circumstanţele şi natura crimelor comise", a amintit Zeid. "Impunerea pedepsei cu moartea unor persoane care au comis crime când aveau mai puţin de 18 ani constituie o încălcare clară a obligaţiilor din partea Iranului, în virtutea a două tratate internaţionale pe care le-a ratificat: Convenţia internaţională asupra drepturilor civice şi politice şi Convenţia asupra drepturilor copiilor", a subliniat el. 

"Regret că trebuie să spun că Iranul a încălcat această interdicţie absolută (...) mult mai des decât orice alt stat", a continuat Zeid. 

Amirhossein Purjafar, 18 ani, a fost executat la 4 ianuarie la Karaj (lângă Teheran) pentru violarea şi uciderea unei fetiţe de 3 ani, fapte comise de el când avea 16 ani. 

La 30 ianuarie, Ali Kazemi, 22 de ani, a fost executat prin spânzurare la Bushehr (sudul Iranului), pentru o crimă comisă când avea 15 ani. 

Execuţia lui Mahbubeh Mofidi, 20 de ani, a avut loc în aceeaşi zi la Nowshahr (nordul Iranului). Măritată la 13 ani, ea şi-ar fi ucis soţul în 2014, când avea 17 ani. 

Potrivit organizaţiei americane pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), Iranul este una dintre cele patru ţări din lumea arabă (alături de Arabia Saudită, Pakistan şi Yemen) unde persoane sunt executate pentru crime comise când erau minore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.