Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU cere puterii de la Bagdad să-şi asume responsabilităţile şi să pună în aplicare reforme cât mai curând

bagdad

Liderii irakieni ''trebuie să-şi asume responsabilităţile'' şi să reformeze sistemul politic contestat de protestele de stradă de la începutul lunii octombrie, a declarat miercuri şefa Misiunii de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Irak (Unami), Jeanine Hennis-Plasschaert, relatează AFP potrivit Agerpres

''Miza este uriaşă'', a apreciat ea în primul său interviu pentru mass-media internaţionale de la începutul primei mişcări sociale spontane în Irak, la 1 octombrie, marcată de violenţe care s-au soldat cu peste 300 de morţi.

În ultimele zile, Hennis-Plasschaert a prezentat un plan al ONU de ieşire din criză ayatollahului Ali Sistani, o figură tutelară a politicii irakiene.

Liderul religios, în vârstă de 89 de ani, cea mai înaltă autoritate şiită a Irakului, nu a apărut niciodată în public şi se întâlneşte foarte rar cu personalităţi. Acesta a declarat că se îndoieşte de ''seriozitatea'' autorităţilor de a pune în aplicare reforme, potrivit oficialului ONU.

Fost ministru al apărării în Olanda, responsabila ONU s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului, Mohammed al-Halboussi şi cu liderii blocurilor parlamentare din Irak, o ţară bogată în petrol, dar ai cărei lideri sunt acuzaţi de corupţie şi incompetenţă.

Cu această ocazie, ea ''a cerut tuturor actorilor, între care Parlamentului, să-şi asume responsabilităţile şi ''să înceapă să pună în aplicare o serie de reforme cheie''.

Într-o ţară în care absenteismul creşte cu fiecare scrutin şi unde frauda este denunţată în mod constant la alegeri, ''încrederea publicului este la cel mai scăzut nivel'', a spus ea. ''A promite mult fără a face nimic ar fi foarte dăunător'', a apreciat responsabila ONU.

''Au fost aleşi de popor şi trebuie să dea socoteală. De asemenea, ei au responsabilitatea de a face auzită vocea poporului'', a declarat fosta europarlamentară.

Protestatarii susţin, la 16 ani de la căderea regimului dictatorului Saddam Hussein consecutiv cu invazia americană în Irak, reproiectarea sistemului creat sub egida ocupantului american şi care, susţin ei, nu mai este funcţional.

''Trebuie să acţionăm acum, altfel impulsul va fi pierdut, într-un moment în care mulţi irakieni cer rezultate concrete'', a pledat şefa Unami. Manifestaţiile au zdruncinat puternic autorităţile de la începutul lunii octombrie, dar liderii au strâns rândurile.

Sub presiunea Iranului, influent în Irak, diferitele partide aflate la putere s-au pus chiar de acord să termine cu mişcarea de protest, fie şi prin recurgerea la forţă.

Întrebată dacă nu cumva propunerea ei de ieşire din criză este un răspuns la influenţa în creştere a Iranului în statul vecin Irak, şefa Unami a negat acest lucru, dar a apreciat că ''numeroşi actori, externi şi interni, ar putea juca rolul de agitatori pentru a submina cerinţele legitime ale poporului''.

Revenind la violenţe, denunţate în mod constant de ONU, ea şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ''numărul tot mai mare de morţi şi răniţi'' înregistraţi în fiecare zi în Irak. Numărul răniţilor a depăşit în prezent 15.000, potrivit unui bilanţ oficial.

''Este atroce. Fac rapoarte, fac ca lucrurile să devină vizibile'', a continuat ea. Un raport recent al Unami a constatat că aproximativ 20 de protestatari au fost ucişi de grenade cu gaze lacrimogene de tip militar şi care sunt de zece ori mai grele decât cele folosite în mod obişnuit.

Hennis-Plasschaert a fost în mijlocul protestatarilor în Piaţa Tahrir, epicentrul protestelor din Bagdad, şi s-a aşezat chiar într-un tuk-tuk, un vehicul cu trei roţi care transportă răniţii când nu sunt ambulanţe.

Responsabila ONU a discutat cu unii dintre protestatari. ''Mi-au spus: ne-am pierdut fraţii, nu vom renunţa, deoarece alegerea pentru noi este fie nicio viaţă, fie o viaţă liberă şi demnă, am ales calea paşnică şi o vom urma'', a relatat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.