Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU: Cifre record de pastile de metamfetamină confiscate, în 2021, în Asia

Rador
metamfetamină

Producţia de droguri sintetice continuă să explodeze în Asia, crima organizată profitând de pandemia de coronavirus şi de instabilitatea politică din Myanmar pentru a-şi spori şi mai mult câştigurile, a avertizat luni ONU, relatează France Presse.

Peste un miliard de pastile de metamfetamină, sau 172 de tone, au fost confiscate în 2021 în Asia de Est şi de Sud-Est, un nivel record, potrivit datelor preliminare ale Oficiului ONU pentru Droguri şi Crimă (UNODC). Capturile erau de şapte ori mai mici în urmă cu zece ani.

"Amploarea comerţului (...) este stupefiantă", a declarat într-un comunicat Jeremy Douglas, reprezentant regional UNODC pentru Asia de Sud-Est şi Pacific, potrivit Agerpres.

"Triunghiul de Aur", la graniţele Myanmar, Laosului şi Thailandei, este punctul focal al producţiei de droguri în regiune de decenii.

Şi de la criza sanitară şi lovitura de stat din 2021 împotriva lui Aung San Suu Kyi care a aruncat Myanmar (fostă Birmania) în haos, organizaţiile criminale "dispun de toate ingredientele de care au nevoie pentru a-şi continua activitatea", notează Jeremy Douglas.

Cu o ofertă abundentă, preţurile en-gros şi de vânzare au scăzut la minime istorice în ţări precum Thailanda şi Malaezia.

Drogul "a devenit mult mai accesibil celor care nu şi-l permiteau înainte", notează Kavinvadee Suppapongtevasakul, analist regional la UNODC.

"Consecinţele sociale ale creşterii consumului sunt semnificative, mai ales că serviciile adecvate de sănătate şi de reducere a riscurilor rămân limitate în întreaga regiune".

Din laboratoarele clandestine izolate situate în jungla statului Shan din estul Myanmar, grupuri criminale birmane, din Hong Kong sau Macao transportă mărfurile spre Thailanda, Laos sau Malaezia. Apoi o descarcă în Indonezia, Filipine, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă.

Metamfetamina este în principiu consumată în două forme: fie sub formă de cristal ("gheaţă"), fie tablete care sunt în general mai puţin pure.

UNODC remarcă o scădere uşoară a confiscărilor de metamfetamină cristalină, 79 de tone în 2021 comparativ cu 82 în urmă cu doi ani. Cu toate acestea, creşterea rămâne spectaculoasă în ultimul deceniu: mai puţin de zece tone au fost confiscate în 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.