Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU: Circa 18 milioane de persoane din regiunea Sahel din Africa, ameninţate de o gravă insecuritate alimentară

The Apricity
foamete

Până la 18 milioane de persoane din regiunea Sahel din Africa, afectată de o secetă severă, se vor confrunta cu o gravă insecuritate alimentară în următoarele trei luni, a avertizat vineri ONU, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial (PAM), Tomson Phiri, a declarat într-o conferinţă de presă la Geneva că organizaţia se confruntă cu o "lipsă gravă de fonduri" pentru a-i ajuta pe aceşti oameni.

"Nevoile sunt foarte mari, însă resursele sunt la cel mai redus nivel", a spus el, ceea ce a forţat agenţia să reducă raţiile de ajutor alimentar pe care le distribuie în unele ţări din regiune, potrivit Agerpres.ro.

În Ciad, de exemplu, nivelurile scăzute de finanţare au determinat PAM să reducă cu 50%, din iunie 2021, raţiile de urgenţă pentru persoanele strămutate şi refugiaţi. Dacă donatorii nu oferă mai multe fonduri, PAM va trebui, de asemenea, să întrerupă ajutorul financiar la începutul lunii iulie în anumite zone ale ţării.

Potrivit proiecţiilor Biroului ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA), până la 18 milioane de persoane din regiunea Sahel se vor confrunta cu o insecuritate alimentară severă în următoarele trei luni, "cel mai mare număr înregistrat din 2014".

Această situaţie este rezultatul unei combinaţii de factori, potrivit ONU, care invocă conflicte, pandemia de COVID-19, seceta şi creşterea preţurilor la alimente.

"În Sahel, se aşteaptă ca 7,7 milioane de copii cu vârsta sub cinci ani să sufere de malnutriţie. 1,8 milioane dintre ei suferă de malnutriţie severă şi, dacă operaţiunile de ajutor nu sunt intensificate, acest număr ar putea ajunge la 2,4 milioane până la sfârşitul anului", a spus un purtător de cuvânt al OCHA, Jens Laerke.

"Situaţia a atins cote alarmante în Burkina Faso, Ciad, Mali şi Niger, unde populaţiile se vor confrunta cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară în perioada cuprinsă între iunie şi august", când recoltele din anul precedent sunt consumate, în timp ce cele din anul în curs nu au fost încă strânse, a mai spus el.

ONU a deblocat 30 de milioane de dolari din Fondul central de răspuns la urgenţe (Cerf) pentru cele patru ţări, dintre care 6 milioane de dolari pentru Burkina Faso şi câte 8 milioane de dolari pentru Ciad, Mali şi Niger.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.