Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU 'condamnă ferm' orice utilizare a minelor antipersonal împotriva civililor din Libia

ONU

Misiunea Naţiunilor Unite în Libia (UNSMIL) a "condamnat ferm" orice recurgere la mine antipersonal împotriva civililor în unele cartiere ale capitalei libiene, Tripoli, devenită scena unor lupte sângeroase între puteri rivale de peste un an, potrivit AFP.

UNSMIL "este extrem de preocupată de informaţiile potrivit cărora locuitori ai zonelor Ain Zara şi Salaheddin din Tripoli au fost ucişi sau răniţi de dispozitive explozive plasate în interiorul sau în apropierea casei lor", a indicat misiunea ONU într-un comunicat, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Kaufland face noi precizări de ultimă oră: Incidentul la care faceți referirea fost regizat, cu scopul de a crea senzațional

În aprilie 2019, mareşalul Haftar, omul forte din estul libian, a lansat o ofensivă vizând - fără succes până în prezent - să cucerească Tripoli, sediul Guvernului de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU.

În ultimele săptămâni, forţele pro-Haftar au suferit mai multe înfrângeri şi au fost nevoite să se retragă din sectoare pe care le ocupaseră de câteva luni.

Într-un comunicat publicat luni, GNA a acuzat forţele pro-Haftar că ar fi "minat casele înainte de a le părăsi".

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect

Potrivit GNA, doi civili au fost ucişi sâmbătă întorcându-se acasă la Salaheddin, cartier situat în sudul Tripoli, zonă a capitalei care a cunoscut confruntările cele mai violente.

"Această mutaţie şocantă a conflictului" survine într-un moment în care familii deplasate din cauza luptelor de câteva luni încearcă să-şi regăsească "securitatea şi confortul casei lor", subliniază UNSMIL, denunţând "o vizare deliberată" a civililor.

De la începutul ofensivei mareşalului Haftar, violenţele au făcut sute de morţi, între care numeroşi civili, şi au determinat plecarea din calea luptelor a circa 200.000 de persoane.

Citește și: Marcel Vela luat la întrebări de senatori. Val de acuze prin moțiunea: ‘Cu Vela ruptă, în timp de pandemie’

Misiunea ONU a solicitat familiilor să ceară sfatul autorităţilor competente la revenirea acasă şi să evite sectoarele încă nesecurizate.

"Aceste acţiuni nu servesc niciunui obiectiv militar", dar provoacă "o teamă extremă" printre civili, a denunţat UNSMIL.

Minele antipersonal sunt foartea adesea amplasate la intrarea în locuinţe.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

Obuze Howitzer au fost descoperite într-o casă din cartierul rezidenţia al-Hadaba al-Khadra din Tripoli în urmă cu câteva zile, potrivit forţelor pro-GNA ale căror genişti afirmă că au găsit mine antipersonal ruseşti de tip MON-100 (Minnoe Oskolocinam Napravleniem).

Din aprilie 2019, "peste cinci tone de dispozitive explozive şi rachete trase de miliţiile pro-Haftar au fost recuperate", afirmă GNA.

Pradă haosului de la căderea lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia a cunoscut în ultimii ani o implicare crescândă a puterilor străine în luptele dintre forţele rivale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.