Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU condamnă 'încălcări clare ale dreptului umanitar' în Gaza - mesaj dur pentru Israel: 'Sunt profund îngrijorat / Să fie foarte clar'

bbc.co.uk
Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat marţi în faţa Consiliului de Securitate ceea ce a numit "încălcări clare" ale dreptului umanitar în Gaza, insistând pentru o "încetare imediată a focului umanitar" în cea de-a 18-a zi a războiului între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, informează France Presse, conform AGERPRES.

"Sunt profund îngrijorat faţă de încălcările clare ale dreptului internaţional umanitar pe care le vedem în Gaza. Să fie clar: nicio parte într-un conflict armat nu este deasupra dreptului umanitar internaţional", a declarat Guterres, fără să menţioneze Israelul.

"Pentru a alina această suferinţă imensă, a facilita distribuirea ajutoarelor într-un mod mai sigur şi eliberarea ostaticilor, reiterez apelul meu la o încetare imediată a focului umanitar", a declarat secretarul general al ONU în faţa miniştrilor şi diplomaţilor din zeci de ţări reuniţi la sediul Naţiunilor Unite din New York.

Ajutorul internaţional a început să sosească de sâmbătă prin Egipt, dar într-o cantitate insuficientă, potrivit ONU, în acest mic teritoriu sărac şi bombardat de Israel, ca represalii în urma atacului sângeros comis de combatanţi ai grupării islamiste Hamas la 7 octombrie în comunităţile din sudul teritoriului israelian.

Avertismentul șefului ONU

"Este doar o picătură de ajutor într-un ocean de necesităţi", a avertizat Antonio Guterres în sala rareori atât de plină a Consiliului de Securitate.

"În afară de aceasta, rezervele de combustibil ale ONU pentru Gaza se vor fi epuizat în câteva zile. Ar fi un alt dezastru. Fără combustibil, ajutoarele nu vor putea fi distribuite, spitalele nu vor avea electricitate, iar apa nu va putea fi purificată sau pompată", a subliniat el.

"Chiar şi în acest moment de pericol grav şi imediat, nu trebuie să pierdem din vedere singura bază realistă pentru o pace şi o stabilitate durabile: o soluţie cu două state", a insistat secretarul general al Naţiunilor Unite.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel în atacul din 7 octombrie, iar aproximativ 220 de ostatici israelieni, străini sau cu dublă cetăţenie, au fost înregistraţi de autorităţile locale până la această oră.

Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a anunţat marţi un nou bilanţ de peste 5.791 de morţi, între care 2.360 de copii de la începutul războiului, notează AFP.

Prefaţând o posibilă incursiune terestră a armatei israeliene, Israelul şi-a intensificat loviturile în ultimele zile pe teritoriul de 362 de kilometri pătraţi unde trăiesc 2,4 milioane de palestinieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.