Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU condamnă interdicția talibanilor privind participarea femeilor la activitățile organizației

romania.europalibera.org
onu

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat joi în unanimitate interdicția impusă de administrația talibană femeilor afgane care lucrează pentru misiunea ONU în Afganistan și a cerut liderilor talibani să "revină rapid" asupra deciziei de reprimare a drepturilor femeilor și fetelor, informează Rador.

Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU - elaborată de Emiratele Arabe Unite și Japonia - descrie interdicția ca fiind "fără precedent în istoria ONU", afirmă "rolul indispensabil al femeilor în societatea afgană" și spune că interdicția impusă femeilor afgane de a lucra pentru ONU "subminează drepturile omului și principiile umanitare".

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la ONU, Lana Nusseibeh, a declarat că peste 90 de țări "din imediata vecinătate a Afganistanului, din lumea musulmană și din toate colțurile lumii" au co-sponsorizat rezoluția. "Acest sprijin face ca mesajul nostru fundamental de astăzi să fie și mai semnificativ - lumea nu va sta cu mâinile în sân în timp ce femeile din Afganistan sunt șterse din societate", a declarat ea în fața Consiliului.

Votul Consiliului de Securitate al ONU a avut loc cu câteva zile înainte de o reuniune internațională planificată la Doha în perioada 1-2 mai pe tema Afganistanului. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va convoca, cu ușile închise, trimiși speciali pentru Afganistan din diferite țări pentru a lucra la o abordare unitară în lupta cu talibanii. "Nu vom tolera represiunea talibanilor asupra femeilor și fetelor. Edictele talibanilor provoacă daune ireparabile Afganistanului.

Ele nu se văd nicăieri altundeva în lume", a declarat în fața Consiliului adjunctul ambasadorului SUA la ONU, Robert Wood. La începutul acestei luni, talibanii au început să aplice interdicția ca femeile afgane să lucreze pentru ONU, după ce, în decembrie, au oprit majoritatea femeilor care lucrau pentru grupurile de ajutor umanitar.

De la răsturnarea guvernului susținut de Occident în 2021, ei au înăsprit, de asemenea, controalele asupra accesului femeilor la viața publică, inclusiv interzicând accesul femeilor la universitate și închizând liceele şi şcolile pentru fete

Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU recunoaște, de asemenea, necesitatea de a aborda provocările substanțiale cu care se confruntă economia Afganistanului, inclusiv prin utilizarea activelor aparținând Băncii Centrale a Afganistanului în beneficiul poporului afgan.

Statele Unite au înghețat miliarde de dolari din rezervele băncii deținute în SUA și, ulterior, au transferat jumătate din bani către un fond fiduciar din Elveția, supravegheat de administratori americani, elvețieni și afgani. "Până în prezent, ceea ce am văzut este doar că activele au fost transferate dintr-un cont în altul, dar niciun ban nu a fost returnat poporului afgan", a declarat în fața consiliului ambasadorul adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a cerut, de asemenea, returnarea activelor Băncii Centrale afgane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.