Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU convoacă negocieri de pace pentru Yemen, în septembrie, la Geneva

www.europafm.ro
ONU

ONU va invita diferitele părţi implicate în conflictul din Yemen să înceapă convorbiri de pace, pe 6 septembrie, la Geneva, a anunţat joi emisarul special al Naţiunilor Unite, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Martin Griffiths a indicat în Consiliul de Securitate că o soluţie politică este posibilă pentru a pune capăt acestui conflict. 

El a cerut totodată marilor puteri să susţină acest nou efort de pace. 

"Aceste consultări vor oferi, între alte, diferiţilor protagonişti oportunitatea de a discuta măsurile potrivite pentru restabilirea încrederii şi planuri specifice pentru a face procesul să avanseze", a spus Griffiths. 

Dacă se va produce, reuniunea va fi prima rundă de discuţii, în aproape doi ani, între guvernul yemenit şi rebelii houthi, notează EFE. Ultima întâlnire între cele două părţi a avut loc în Kuwait în vara lui 2016, după mai multe discuţii fără rezultat. 

De atunci, procesul politic impulsionat de ONU a fost blocat în ciuda repetatelor chemări la dialog ale Consiliului de Securitate.

Citește și: Vestigiile războiului, scoase la iveală de secetă. În Germania cetățenii sunt sfătuiți să nu atingă muniția ieșită la iveală, în urma secării Elbei

Ţară săracă din Peninsula Arabică, Yemenul este pradă unui conflict între guvernul preşedintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi, susţinut de coaliţia militară, şi rebelii houthi care au preluat controlul asupra unor regiuni întinse, printre care capitala Sanaa. 

Riadul a preluat în 2015 conducerea unei coaliţii în Yemen în sprijinul forţelor loiale administraţiei Hadi pentru a contracara avansul rebelilor houthi. 

Războiul a făcut circa 10.000 de morţi de la intervenţia coaliţiei şi a provocat "cea mai gravă criză umanitară din lume", cu milioane de persoane în pragul foametei, potrivit ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.