Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU denunţă situaţia 'alarmantă şi urgentă' din Cisiordania. Sute de palestinieni - printre care 41 de copii - au fost uciși

Cisiordania

Situaţia din Cisiordania este 'alarmantă şi urgentă', a indicat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului, insistând mai ales pe violenţele coloniştilor israelieni împotriva populaţiei palestiniene şi pe faptul că forţele israeliene recurg tot mai mult la tactici militare şi arme în operaţiuni de securitate, transmit AFP şi Reuters, conform AGERPRES.

'În timp ce o mare parte a atenţiei s-a concentrat pe atacurile din interiorul Israelului şi pe escaladarea ostilităţilor în Gaza începând de la 7 octombrie, situaţia din Cisiordania ocupată, inclusiv Ierusalimul de Est, este alarmantă şi urgentă prin încălcările în creştere (ale drepturilor omului, n.r.) şi de natură diferită care continuă', a declarat purtătoarea de cuvânt Elizabeth Throssell, într-un briefing de presă la Geneva.

Ea a afirmat că în Cisiordania au fost ucişi cel puţin 132 de palestinieni - printre care 41 de copii -, 124 dintre ei de către forţele israeliene şi opt de către colonişti. De partea israeliană au fost ucişi doi soldaţi.

'Forţele israeliene au recurs din ce în ce mai mult la tactici şi la arme în cadrul unor operaţiuni de menţinere a ordinii. Violenţa coloniştilor, care atingea deja niveluri record, a crescut de asemenea în mod spectaculos, cu o medie de şapte atacuri pe zi, în peste o treime dintre ele făcând uz de arme de foc', a arătat purtătoarea de cuvânt.

De asemenea, colonişti, adesea în uniformă sau însoţiţi de forţe israeliene, acţionează 'cu o impunitate aproape totală'.

Comunităţi întregi sunt constrânse să-şi părăsească pământurile din cauza violenţelor, a subliniat Elizabeth Throssell, apreciind că aceasta 'poate corespunde cu un transfer forţat de populaţie, o încălcare gravă' a Convenţiei de la Geneva.

'În cursul unor incidente repetate, coloniştii le-au dat ultimatumuri comunităţilor de palestinieni pentru ca aceştia să îşi părăsească casele sub ameninţarea că vor fi ucişi', a mai explicat ea, subliniind că forţele israeliene 'nu au arestat decât doi colonişti pentru că au agresat palestinieni şi ucis un palestinian'.

În schimb, potrivit Înaltului Comisariat, forţele israeliene au arestat aproape 2.000 de palestinieni, existând 'informaţii credibile şi concordante ce arată o nouă creştere a relelor tratamente aplicate deţinuţilor, care în multe cazuri ar putea să se asemene cu tortura'.

Doi palestinieni arestaţi în Cisiordania după data de 7 octombrie au murit în detenţie, a mai precizat purtătoarea de cuvânt.

Potrivit AFP, Autoritatea Palestiniană a anunţat vineri că şase palestinieni au fost ucişi vineri în incursiuni ale armatei israeliene în Cisiordania ocupată.

Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel în 1967, cunoaşte o intensificare a violenţelor de la debutul războiului dintre Israel şi Hamas, declanşat de atacul sângeros la mişcării islamiste palestiniene pe 7 octombrie.

Începând de la 7 octombrie, peste 140 de palestinieni au fost ucişi în Cisiordania de tiruri trase de soldaţi sau colonişti israelieni, conform Ministerului Sănătăţii de la Ramallah. Tot de atunci, în jur de 1.900 de palestinieni au fost arestaţi în Cisiordania de serviciile de securitate israeliene, potrivit Clubului Prizonierilor, o asociaţie care apără drepturile deţinuţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.