Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU face scut în jurul lui Assange: experții condamnă sentința primită de fondatorul WikiLeaks

Julian Assange

Experţii ONU privind drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea vineri privind ceea ce ei au numit „sentinţa disproporţionată” de un an şi două săptămâni în închisoare primită de fondatorul Wikileaks Julian Assange pentru că a încălcat termenii eliberării sale condiţionate în Marea Britanie, relatează Reuters.

Assange este reţinut la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh „ca şi cum ar fi condamnat pentru o infracţiune penală gravă”, a informat grupul de lucru ONU privind reţinerile arbitrare într-un comunicat, adăugând că acest lucru „pare să încalce principiile necesităţii şi proporţionalităţii”.

Grupul a descris infracţiunea comisă de Assange ca fiind una „minoră”.

Grupul, compus din cinci experţi independenţi, a emis o opinie oficială în 2015 conform căreia Assange, care se refugiase la acea vreme în ambasada Ecuadorului în Londra pentru a evita să fie extrădat în Suedia unde era acuzat de viol, este reţinut arbitrar. Assange a negat acuzaţiile de viol.

Statele Unite au cerut extrădarea lui Assange, cel care a fost arestat în ambasada Ecuadorului în Londra pe 11 aprilie. Assange este acuzat în SUA că a ajutat un fost membru al armatei să acceseze un calculator al guvernului şi ar putea face închisoare maxim cinci ani.

Assange a fost condamnat miercuri de un tribunal britanic la un an şi două săptămâni de închisoare pentru că nu a respectat termenii eliberării condiţionate.

Julian Assange se afla în Ambasada Ecuadorului din 2012, după ce a cerut azil politic în urma unei hotărâri judecătoreşti conform căreia ar trebui să fie extrădat de către Marea Britanie în Suedia pentru a fi judecat pentru acuzaţiile de agresiune sexuală.

Suedia a renunţat la acuzaţii în 2017, însă Assange a rămas în ambasadă din cauza mandatului de arestare pe numele său emis de poliţia metropolitană britanică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.